Hlavní obsah

Euforie, slzy a opět radost. Cesta čtvrtkařů k bronzu byla plná emocí

Göteborg

Původně neměli na halové mistrovství Evropy vůbec startovat, nakonec v Göteborgu slaví bronzové medaile. Byť to byla pro kvarteto českých čtvrtkařů hodně trnitá cesta plná zvratů, měla šťastný konec. Daniel Němeček, Josef Prorok, Petr Lichý a Pavel Maslák tak po třinácti letech získali pro Česko mužskou štafetovou medaili.

Foto: Aleš Gräf

Šťastní čeští bronzoví medailisté: zleva Josef Prorok, Daniel Němeček, Pavel Maslák a Petr Lichý.

Článek

Minulou neděli ještě nebyli mezi šestkou pozvaných štafet. Jenže Němci poslali na Evropskou asociaci omluvenku a rázem se uvolnilo místo pro české čtvrtkaře. Ti v čele s mistrem Evropy Maslákem doběhli v Göteborgu do cíle čtvrtí. Jenže pak začal sled rozhodnutí jury a následných protestů…

Jásaly čtyři štafety

Brit Buck na druhém úseku vyšlápl z dráhy, po chvíli se tak objevila u původně vítězného kvarteta písmenka DQ. „Zavolal to na nás komentátor Michal Dusík. Vypukla velká euforie, řvali jsme, byli šťastní,“ popisoval Prorok. „Zvláštní bylo, že se v tu chvíli radovaly čtyři štafety, Britové o diskvalifikaci ještě nevěděli,“ vyprávěl.

S úsměvem na rtech se přesunuli do novinářské mixzóny, když se najednou na obrazovce objevilo opět původní pořadí s českými sprintery na čtvrtém místě. „Tam to bylo hodně smutný,“ připouští Prorok, jemuž rázem zvlhly oči.

Smutnil u stupňů

„Z euforie bylo najednou čtvrté místo. To je taky hezké, ale rozdíl oproti třetímu je obrovský. Byli jsme hodně skleslí a už nikdo moc nevěřil, že to dopadne,“ přiznával svěřenec trenéra Kupky.

Prorok na prostranství pro ceremoniály sledoval, jak jeho kolegu Masláka vyhlašují mistrem Evropy, na stupně vítězů si došly i české čtvrtkařky. „Člověk vždycky, když kouká na vyhlášení, doufá, že by se tam taky podíval. Zvlášť když byl takhle blízko,“ popisoval chod svých myšlenek nejlepší český překážkář.

Svolával parťáky

Jenže v ten moment Prorokovi zaklepal na rameno jeden z organizátorů. „Říkal, že máme rychle svolat zbytek týmu a jde se na vyhlášení. To byl krásný pocit,“ vyprávěl. Diskvalifikování totiž nakonec byli Poláci za své příliš ostré počínání na dráze.

„Volal jsem Danu Němečkovi, protože Máslo byl ještě na vyhlašování. Jenže mi to nebral. Pak jsem se dovolal Petru Lichému a říkal, ať vezme Dana, oblečou se do reprezentačních souprav a rychle přijdou,“ popisuje Prorok štafetový happyend.

Reklama

Související témata: