Hlavní obsah

Pod vedením krále Masláka. Atleti bodovali nejvíc za posledních patnáct let

Göteborg

Organizátorům halového mistrovství Evropy v roce 2015 čeští atleti trochu ulehčili práci s propagací šampionátu. V Göteborgu totiž svými výkony pomyslně odstartovali kampaň za přilákání diváků do hlediště pražské O2 Areny za dva roky.

Foto: Phil Noble, Reuters

Pavel Maslák se raduje v cíli.

Článek

„Byla to dost dobrá pozvánka, tam to bude ještě lepší. Ale myslím, že se fanouškům atleti ale do té doby ještě solidně připomenou,“ je přesvědčený šéftrenér Tomáš Dvořák.

Uspěli vesměs mladíci

Pět medailí, celkem deset umístění v elitní pětce a celkově šesté místo v hodnocení všech zemí. Celkem pětapadesát bodů, což je nejvíce za posledních patnáct let. Taková je bilance výpravy, kterou Dvořák už před odletem označil za velesilnou.

Pravda, konkurence až na výjimky typu mužské tyčky nebývá na halovém evropském šampionátu v poolympijském roce stoprocentní, ale velkým pozitivem je nízký věkový průměr úspěšných atletů, vždyť nejstaršímu z nich Jaroslavu Bábovi je osmadvacet.

Příslibem rychlost Hejnové

Na co se těšit v létě s vrcholem v podobě mistrovství světa v Moskvě? „Máme vítr v plachtách,“ mne si ruce Dvořák. V hale vedle Masláka, jemuž ale přibude těžká konkurence amerických a karibských čtvrtkařů, ukázala velký potenciál na zlepšení i překážkářka Zuzana Hejnová výrazným osobním rekordem na hladké čtvrtce. Byť skončila bez individuálního kovu.

„Je to rytmická ženská, když zůstane zdravá, těším se na to, co předvede,“ říká její nový kouč Dalibor Kupka. Mohla by se přiblížit až někam poblíž hranice světového rekordu ruské překážkářky Julie Pečonkinové 52,34 s? „To nevím, to už je o vteřinu dál, ale někam do historické světové desítky by zabrousit mohla,“ doufá Kupka, že ze svého osobního rekordu 53,29 s Hejnová stlačí půl vteřiny.

Bodový žebříček HME
1. Rusko 145
2. Velká Británie 99
3. Francie 90
4. Německo 60
5. Švédsko 59
6. Česko 55

Reklama

Související témata: