Hlavní obsah

Kenteris a Thanuová poslali na IAAF vysvětlení svého případu

V absolutní nevinu svých klientů, která prý bude dokázána, věří Michalis Dimitrakopulos, právník Kostase Kenterise a Ekaterini Thanuové. Slavní řečtí sprinteři mají zastavenou činnost a mohou dostat až dvouletý trest za to, že se třikrát nedostavili k dopingové zkoušce.

Foto: archiv

Řecký atlet Kostas Kenteris.

Článek

Dva dny před zahájením olympijských her navíc oba údajně fingovali nehodu na motocyklu, aby se nemuseli k dopingové kontrole dostavit. "Pan Kenteris poslal prohlášení vedení IAAF, z něhož vyplývá, že je nevinný. Nikdy neporušil žádná pravidla a ani se nevyhnul dopingové kontrole," tvrdil Dimitrakopulos.

Kenteris odevzdal evidenci za oba atlety, jež Dimitrakopulos zastupuje. Mezinárodní federace IAAF s provinilci zahájila minulý týden disciplinární řízení s tím, že oba musejí do čtvrtka podat vysvětlení. Obviněn z podávání dopingu je také jejich kouč Christos Tzekos. Oba atlety nedávno navštívili nečekaně komisaři ze Světové antidopingové agentury WADA a znovu je otestovali.

"Nikdo nedokázal, že Kenteris a Thanuová podváděli, takže v tomto případě není trest na místě. Navíc ta nehoda na motocyklu nebyla fingovaná, ale skutečná," dušoval se Dimitrakopulos. "Nyní je na řadě IAAF. Jakmile materiál prostuduje, obrátí se na Řeckou atletickou federaci a k výsledku bychom se měli dobrat někdy v příštím roce," dodal právník.

Kromě disciplinárního řízení s IAAF se olympijští medailisté ze Sydney budou hájit kvůli úmyslnému vyhnutí dopingové zkoušce i před civilním soudem. Jednatřicetiletý olympijský vítěz v běhu na 200 metrů a jeho o dva roky mladší kolegyně, stříbrná sprinterka ze Sydney, se vedle testu krátce před začátkem her v Aténách vyhnuli prý i zkouškám v Tel Avivu a v Chicagu.

Reklama