Hlavní obsah

Legenda Bolt posedmé a k němu Blake! Zlatá tretra ulovila oba sprinterské titány

Praha

To bude show! Nejen tradiční host a nejlepší sportovec světa Usain Bolt, ostravskou Zlatou tretru letos navštíví i jeho největší rival Yohan Blake! Dvě největší postavy světového sprintu se v Ostravě představí při štafetě 27. června.

Foto: Sergej Ponomarev, ČTK/AP

Jamajští sprinteři Usain Bolt (vlevo) a Yohan Blake se představí na Zlaté tretře.

Článek

"Bylo těžké vymyslet něco nového, a tím bude štafeta. Bolt i Blake poběží 4x100 metrů, trenér Mills je později doplní z dalších svých svěřenců v Racers Track Clubu. Mohli by atakovat i světový rekord," doufá sportovní ředitel mítink Alfons Juck.

V sobotu byl Bolt vyhlášen vítězem ceny Laureus, což je sportovní obdoba filmových Oscarů. O jeho triumfu nebylo pochyb, vždyť vloni si podmanil olympijský Londýn a obhajobou tří zlatých medailí se definitivně zařadil mezi největší sportovní legendy historie.

V Ostravě už od roku 2004

Bolt a Zlatá tretra, to už je dlouhodobé partnerství. Sportovní manažer mítinku Alfons Juck ho poprvé pozval jako čerstvého juniorského světového rekordmana v roce 2004, ale tehdy se pro zranění na poslední chvíli omluvil. Premiérově se ostravskému publiku představil o dva roky později na dvoustovce.

A od sezóny 2008 už rok co rok předvádí na Zlaté tretře svoji působivou show i pekelně rychlé nohy. Na stovce, dvoustovce i třístovce. Teď ho čeká štafetová premiéra. „Mám k tomuto mítinku pozitivní vztah a patří k prvním, které si každou sezónu vybírám,“ opakovaně ujišťoval šestadvacetiletý Bolt. Vloni ale nezářil, v protivětru zaběhl stovku za 10,04 s, což je na jeho poměry podprůměrný čas.

Sprinterova cena? Okolo šesti milionů

Sprinterskému králi už se tak pomalu rýsuje plán letošní sezóny s vrcholem na mistrovství světa v Moskvě. Po tradičních domácích testovacích závodech se poslední březnový den představí při exhibici na slavné Copacabaně v Rio de Janeiru na 150 metrů.

Osmého května se premiérově ukáže na Kajmanských ostrovech na zatím neurčené trati. Hned o dva dny poběží na Diamantové lize v katarském Dauhá stovku, 18. května ho čeká v Šanghaji dvousetmetrová distance, stejně tak 13. června v Oslu a 6. července v Paříži.

Organizátoři mítinku ve francouzské metropoli prozradili, že je Boltova účast vyšla na 300 000 dolarů (téměř šest miliónů korun), o 50 000 víc než před jeho londýnským vystoupením. Organizátoři Zlaté tretry výši Boltova startovného nezveřejňují.

Bestie vyzyvatelem

Blake přezdívaný Bestie využil Boltova ulitého startu na mistrovství světa v Tegu a stal se mistrem světa na stovce. Vloni doběhl za svým krajanem v Londýně na stovce i dvoustovce, společně pak oba zaběhli světový rekord ve sprinterské štafetě.

Reklama

Související témata: