Hlavní obsah

Zemřel bývalý světový rekordman v běhu na 200 metrů Mennea

Aktualizováno

Bývalý světový rekordman v běhu na 200 metrů a olympijský vítěz Pietro Mennea zemřel v Římě ve věku 60 let. Informaci dnes potvrdil italský olympijský výbor (CONI) s tím, že bývalý sprinter skonal v římské nemocnici po dlouhé nemoci.

Foto: ČTK/AP

Bývalý italský sprinter Pietro Mennea (vlevo) na archivním snímku z roku 1980 poté, co na olympijských hrách v Moskvě získal zlato na dvoustovce. Vpravo Brit v cíli druhý Allan Wells.

Článek

Mennea, jehož výkon 19,72 sekundy z Mexika z roku 1979 zůstal nepřekonán více než 16 let, je na dvoustovce stále držitelem evropského rekordu. Jeho čas pokořil až v roce 1996 Američan Michael Johnson (19,66), současný rekord v podání Jamajčana Usaina Bolta má hodnotu 19,19.

"Italský sport truchlí," uvedli zástupci CONI. Fanoušci se budou moci se slavným atletem rozloučit v pátek v sídle olympijského výboru, kde bude vystavena rakev. Pohřben bude Mennea v sobotu v Římě. Jeho památku dnes uctí italští fotbalisté v přípravném utkání s Brazílií v Ženevě, které začne minutou ticha a svěřenci Cesareho Prandelliho odehrají zápas s černými páskami.

Mennea v roce 1980 přidal na OH v Moskvě k bronzu z Mnichova 1972 do své sbírky na dvoustovce zlato a bronz ve štafetě na 4x400 metrů. Byl také čtyřnásobným mistrem Evropy, v roce 1978 na pražském Strahově triumfoval na 100 a 200 metrů.

"Pietro Mennea byl víc než symbol. Byl legendou," řekl šéf národního olympijského výboru Giovanni Malago. "Nebyl to superman, ale normální člověk. Přesto se dokázal zapsat do historie. Je to obrovská ztráta," dodal. Mennea byl rovněž členem Evropského parlamentu v letech 1999 až 2004.

Reklama