Hlavní obsah

Olympijskému stadiónu v Riu hrozí zřícení střechy

Stadión Joao Havelange v Riu de Janeiro, jenž by měl v roce 2016 při olympijských hrách hostit atletické soutěže, musel být z bezpečnostních důvodů uzavřen. Stánek, jenž byl dostavěn před šesti lety, má zřejmě poškozenou střechu a bude potřebovat opravu.

Foto: Ricardo Moraes, ČTK/AP

Stadión Joao Havelange v Rio de Janeiru.

Článek

Stadión je přitom momentálně v brazilské metropoli hlavním fotbalovým stánkem. Legendární Maracaná totiž prochází generální přestavbou před letošním Pohárem FIFA a nadcházejícím mistrovstvím světa v roce 2014.

Riziko závisí na větru a teplotě

"Informovali mě, že se u střechy objevily konstrukční problémy," řekl starosta Ria Eduardo Paes. "Na otázku, zda to představuje riziko pro diváky, mi řekli, že to záleží na rychlosti větru a teplotě," dodal s tím, že se proto rozhodl stadión okamžitě uzavřít.

Stadión Joao Havelange byl vybudován pro Panamerické hry v roce 2007 a stál 188 miliónů dolarů. Po hrách ho získal do pronájmu místní fotbalový klub Botafogo, často na něm hrají ale i další týmy. Kapacita 46.000 diváků se pro olympijské hry zvýší na 60.000.

Stadión Maracaná, jenž bude při olympiádě hostit zahajovací a závěrečný ceremoniál, by se měl znovu otevřít na konci dubna. Hotový měl přitom být už před čtyřmi měsíci.

Reklama

Související témata: