Hlavní obsah

Ruská čtvrtkařka Čurakovová dostala trest za doping

Moskva

Ruská překážkářka Jelena Čurakovová dostala od národní atletické federace dvouletý trest za doping. Šestadvacetiletá soupeřka Zuzany Hejnové a Denisy Rosolové, jež na loňské olympiádě v Londýně vypadla v běhu na 400 metrů překážek v semifinále, měla pozitivní test na anabolické steroidy na lednovém tréninkovém kempu v Portugalsku.

Článek

Dvouletý trest za doping dostaly i vrhačky Světlana Kriveljovová a Olga Kuzenkovová, poté co užití zakázaných látek odhalily kontroly jejich starších vzorků. Dvaačtyřicetiletá kladivářka Kuzenkovová i o rok starší koulařka Kriveljovová už ovšem ukončily kariéru.

Kriveljovová, olympijská vítězka z Barcelony 1992 a mistryně světa z roku 2003, měla pozitivní test vzorku z olympijských her v Aténách. Ruská atletická federace nyní anulovala všechny její výsledky od srpna 2004 do srpna 2006.

V Aténách původně Kriveljovová skončila čtvrtá, po diskvalifikaci krajanky Iriny Koržaněnkové kvůli dopingu se posunula na bronzovou pozici, o medaili ale opět přišla. Mezinárodní olympijský výbor jí cenný kov okamžitě po zveřejnění nových výsledků odebral.

Kuzenkovová, olympijská vítězka z Atén, neprošla dopingovým testem na mistrovství světa 2005 v Helsinkách, kde rovněž získala zlato. Ruská atletická federace anulovala všechny její výsledky v dvouletém období od srpna 2005, což znamená, že přijde o titul z MS. Na první místo se posune Kubánka Yipsi Morenová.

Reklama

Související témata: