Hlavní obsah

Návštěvy se asi nebudou vracet, bojí se nastávající maminka Špotáková užívající klidu na samotě

Praha

Už jen několik málo týdnů a dvojnásobná olympijská vítězka v hodu oštěpem Barbora Špotáková bude matkou. Požehnaný stav už na úřadující královně českého sportu nelze přehlédnout, přesto úspěšná atletka při čtvrteční prezentaci partnerské společnosti rozdávala úsměvy. „Nynější období si moc užívám. Jen mi zoufale chybí teplo," culila se nadcházející maminka.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Oštěpařka Bára Špotáková během otevření nového obchodu Nike v nákupním centru Chodov.

Článek
Fotogalerie

Kariéru jste přerušila v listopadu. Termín porodu máte na konci května. Udržujete se ještě v kondici nebo už jste na sportovní aktivity rezignovala?

Ještě pořád trošku trénuji (směje se). Chodím se psem po lese, což mě moc baví. Jde o mojí hlavní náplň, při níž si povídáme všichni tři zúčastnění... Hlavně mám však klid. Žádné tréninky, žádná setkávání s lidmi. Usadili jsme se docela na samotě, takže vnímám hlavně sama sebe a užívám si rodinný život už teď.

Vážně vám ani trošku nechybí rytmus pravidelných tréninků a velké sportovní akce?

Sport mi vůbec nechybí. Užívám si klidu a pohody, kterou jsem posledních sedm let neměla. Ohromně si užívám klidu. Nemusím se pořád honit po stadiónu, což jsem dělala posledních sedm let každý den. Denního létání po oválu jsem měla už dost.

Jak probíhalo vysazování pravidelných tréninkových dávek? Ukončila jste větší pohybové aktivity ze dne na den nebo postupně?

Šlo o zcela přirozený proces. Tělo si samo řekne. Postupně jsem v průběhu zimy přešla na klusaní, později už jen na chůzi, což je nejpřirozenější pohyb. Využívám však hole, protože všude je pořád led a sníh. A já zvládnu při pravidelných vycházkách poměrně dost kilometrů, je to bezpečnější z hlediska nějakého podklouznutí.

Přesné vzdálenosti si však s ohledem na rekreační podobu nynějšího sportování určitě nevedete.

To ne. Ale vždy když přijede návštěva, tak si nejsem jistá, že se ke mně ještě bude vracet. Pokaždé hosty vezmu na procházku, ale pravidelně je úplně vyřídím a oni jsou z toho špatní.

Co je vaší hlavní náplní kromě vycházek do lesa se psem?

Zařizuji si svoji vlastní domácnost, za což jsem moc ráda. Připravuji se na týdny po porodu. Věnuji se klasickým ženským věcem, které jsem si v minulosti musela odpírat, což je bezva. Ale hlavně se strašně těším na jaro, na práce na zahradě. Asi jako každý jiný. Teplo očekávám skutečně s velkou netrpělivostí. Chybí mi sluníčko, rozkvetlá krajina. A to docela zoufale.

Jak moc je ve vašem podání náročné zařizování domácnosti? Tušila jste, kolik energie vám sebere?

Devět měsíců je docela dlouhá doba. Příroda má vše zařízené akorát. Než se malé narodí, stačíme si hnízdečko vybudovat. Je to vážně pohoda. Navíc mám skvělého přítele, nejsem na zařizování sama.

Rodit budete za pár týdnů. Jak moc se těšíte na prvního potomka?

Čas hrozně rychle běží. Těšíme se pochopitelně všichni. I na radosti dnů a týdnů po porodu.

Barbora Špotáková
Narodila se 30. června 1981 v Jablonci nad Nisou. Atletka Dukly Praha v hodu oštěpem vyhrála olympijské hry v Pekingu 2008 a v Londýně 2012. Je držitelkou světového rekordu výkonem 72,28 metru. Vyhrála mistrovství světa 2007, stříbro ze světového šampionátu přivezla v letech 2009 a 2011. Z ME má stříbro (2006) a bronz (2010). V říjnu minulého roku ji prezident Václav Klaus vyznamenal medailí Za zásluhy o stát v oblasti sportu. Dvakrát vyhrála v Česku anketu Sportovec roku (2008, 2012). Je absolventkou České zemědělské univerzity v Praze, jejím životním partnerem je Lukáš Novotný. Na konci května očekávají narození prvního potomka. Už na konci roku plánuje Špotáková návrat ke sportu, aby se dokázala připravit na ME 2014 v Curychu.

Reklama