Hlavní obsah

Desetibojařský šampión Eaton chce soutěžit v Diamantové lize

Londýn

Olympijský šampión v desetiboji Ashton Eaton by rád zařadil klání vícebojařů do programu Diamantové ligy. Dvoudenní soutěž je obvykle součástí světových a kontinentálních šampionátů a na běžných atletických mítincích nemají desetibojaři šanci na účast. Eaton proto navrhuje rozložit desetiboj na několik dílů a rozdělit je do několika mítinků.

Foto: Matt Slocum, ČTK/AP

Americký desetibojař Ashton Eaton

Článek

"Myslím, že by měl být desetiboj součástí Diamantové ligy. Řekl bych, že můžeme závodit na pěti mítincích, na každém ve dvou disciplínách," řekl pětadvacetiletý světový rekordman v rozhovoru pro Spikes magazine. "Třeba stovka a dálka na jednom, pak koule a výška na dalším," dodal.

Takový model, podle něhož by mohly závodit i ženy, by podle Eatona zvedl zájem fanoušků o vícebojařské soutěže. Pro pořadatele nejsou podle Eatona vícebojaři dost velkým lákadlem.

"Specialisté dálkaři například skočí 820 nebo 830 centimetrů, zatímco my vícebojaři dáme 750 až 760 centimetrů," prohlásil Američan, jenž vloni v červnu na americké kvalifikaci překonal jako druhý desetibojař v historii po Romanu Šebrlem hranici 9000 bodů a výkonem 9039 překonal jeho světový rekord.

Reklama