Hlavní obsah

Plány na světový rekord při půlmaratónu ohrožuje zima

Michal OsobaPrávo

Víc udělat nemohli. Organizátoři sobotního pražského půlmaratónu přivábili do české metropole držitele světového rekordu na této distanci a pětinásobného mistra světa Zersenaye Tadeseho z Eritrey s nadějí, že by mohl atakovat své maximum. Jenže chladné počasí plány mírně komplikuje.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Světový rekordman a největší favorit nadcházejícího Pražského půlmaratónu Zersenay Tadese z Eritrey.

Článek

„Zima je velká,“ prohlásil Tadese pár hodin poté, co do Prahy přiletěl ze své evropské základny v Madridu. „Ale mám natrénováno a cítím se silný,“ uvedla největší hvězda závodu, na jehož startu se objeví 12 500 běžců z 82 zemí a který odstartuje u Rudolfina v sobotu v pravé poledne.

„Bude zima, ale bude krásná. Pět šest stupňů není pro běh vyloženě špatných, když neprší nebo nesněží,“ ujišťoval předseda organizačního výboru Carlo Capalbo.

Tadese světový rekord 58:23 zaběhl před třemi lety v Lisabonu. „Tehdy bylo tepleji,“ usmívá se majitel bronzu z olympiády v Aténách v běhu na 10 000 metrů. Pražský závod si vybral i proto, že vloni byl díky času Etiopana Tsegaye 58:47 nejrychlejší na světě, a tudíž nabízí slušné podmínky k vylepšení světového rekordu. Za něj by Tadese inkasoval 100 000 euro (přes 2,5 miliónu korun).

Keňští vyzyvatelé

Ale Tadese nemá vítězství jisté, ve startovním poli je i silná keňské ekipa v čele s trojicí Philemon Limo (předloni jako první v Praze pokořil hranici jedné hodiny), Pius Kirop, Daniel Chebii.

Kvalitně obsazený je i ženský závod, jehož hlavními favoritkami jsou Etiopanka Worknesh Degefaová a Keňanka Gladys Cheronová. Ženský traťový rekord z loňska je 1:07:03.

Na startu bude i držitel Zlatého míče Pavel Nedvěd, či stříbrný olympijský medailista ve vodním slalomu Vavřinec Hradilek.

Reklama

Související témata: