Hlavní obsah

Tour de France se Tadese nedočkal. Vyhrál u něj běh, a tak je v Eritreji Beckhamem

Praha

Když si Zersenay Tadese bral za ženu moderátorskou hvězdu eritrejské televize Merhawit Solomonovou, na obřad dorazily téměř tři tisícovky hostů, další majitelé televizorů sledovali svatbu v přímém přenosu.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Favorité Pražského půlmaratónu: světový rekordman Zersenay Tadese z Eritrey (vpravo) a Philemon Kimeli Limo z Keni.

Článek

Přezdívka eritrejští Beckhamovi vystihuje popularitu páru ve východoafrické zemi. Světový rekordman v půlmaratónu Tadese se představí v sobotu v Praze. A věří, že bude schopen atakovat svůj nejlepší výkon historie.

Kolo bylo první láskou

Tadese je v jedné z nejchudších zemí světa modlou, vždyť je jejím jediným olympijským medailistou v historii, když v Aténách před devíti lety získal na desítce bronz. Přitom původně si vybral pro Afričana méně tradiční sport - cyklistiku!

„To byla má první láska. Snil jsem o tom, že bych jezdil v nějakém evropském týmu a třeba se jednou dostal na Tour de France,“ vypráví.

K atletice ho přivedl učitel

„Vyhrál jsem hodně závodů, většinou ale v délce od 30 do 50 kilometrů. Pak mi ale můj učitel ve škole řekl, že bych mohl mít dobrou výdrž na běhání. Vyhrál jsem hned první závod, tak jsem u něj zůstal,“ říká Tadese, jenž dnes už sedá na kolo jen výjimečně.

Evropskou základnu rozbil pětinásobný mistr světa v půlmaratónu v Madridu, brzy se stal fanouškem Realu. Když před třemi lety zaběhl v Lisabonu půlmaratónský světový rekord 58:23, pozvali ho hráči Bílého baletu na svoji tréninkovou základnu.

Potkal svůj idol Zinedina Zidana, získal podpis od Cristiana Ronalda a jeden autogram i rozdal, když si o něj řekl obránce Pepe. Ronaldovi dokonce Tadese, který v tréninku zvládá v průměru 250 km týdně, nabídl běžecký souboj, ale Portugalec s díky a úsměvem odmítl.

Trénoval doma v horách

Svůj oblíbený lisabonský půlmaratón letos jedenatřicetiletý Tadese vyměnil za Prahu, kde ho po příletu trochu zaskočilo chladné počasí. Teplota okolo pěti stupňů přece jen rekordním časům nepřeje.

„Je velká zima, počasí může výkon ovlivnit, ale měl jsem dobrou přípravu a cítím se silný,“ ujistil vytrvalec, jenž trénoval v eritrejské metropoli Asmaře ve výšce přes 2300 m. n. m.

Pražský půlmaratón, který byl v loňském roce díky času Etiopana Tsegaye 58:47 nejrychlejší na světě, startuje u Rudolfina v sobotu v pravé poledne.

Reklama

Související témata: