Hlavní obsah

Pražský půlmaratón, to nejsou jen hvězdy a honba za rekordy

Vypije se přes 50 tisíc litrů tekutin, spotřebuje 167 tisíc kelímků či 58 tisíc špendlíků. A na start se postaví nejen světový rekordman Zersenay Tadese z Eritreje, ale i mnoho známých tváří českého veřejného života. I takový bude sobotní Pražský půlmaraton, jež má od Mezinárodní atletické federace zlatou známku závodu nejvyšší kvality.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Pavel Nedvěd (vpravo) se na trat Pražského půlmaratónu vydá už potřetí.

Článek

Tadese se bude snažit v konkurenci silných Keňanů o světový rekord, ale drtivá většina běžců bude na trati proto, aby překonala sebe sama, své osobní limity. Nebo udělala něco pro své zdraví, jako například tradiční účastník pražských běhů Jan Pirk, věhlasný kardiochirurg. Vedle něj se na start postaví i jeho pacient s transplantovaným srdcem Aleš Tvrdý.

Kamery budou sledovat hlavně africké běžce, kteří by měli být do hodiny v cíli, ale ještě dlouho po nich budou na trati ti, pro které je závod příležitostí potkat známé, kamarády a proběhnout se v kulisách Prahy po uzavřených silnicích na nábřeží Vltavy. Slavný fotbalista Pavel Nedvěd bude na startu už potřetí.

To stříbrný olympijský medailista ve vodním slalomu Vavřinec Hradilek poběží půlmaratón poprvé v životě i proto, aby pomohl charitě. Úspěšný kajakář je tváří projektu, který pomůže občanskému sdružení Most k umění, jež se stará o děti z Klokánků ve Štěrboholích, Hostivici a Smržovce.

Nejstaršímu závodníkovi je osmdesát

Běhají ale nejen sportovci. Přihlásil se i klavírní virtuóz Michal Rezek či kytarista kapely Chinaski František Táborský. A půlmaratónská premiéra čeká herce a moderátora Dalibora Gondíka.

Kapacita závodu je 12 500 běžců, z nichž 24 procent se vydá na trať půlmaratónu poprvé. Více než 70 procent tvoří muži, 75 procent startujících jsou Češi. Nejstarším mužem je osmdesátiletý Oivind Grenness z Norska, nejstarší ženě je 70 let a je jí Češka Jarmila Hesounová.

Organizátorům bude pomáhat více než 908 dobrovolníků, kteří vydají 58 826 špendlíků, 167 644 kelímků, 37 323 houbiček, 18 200 termoizolačních fólií či 16 254 litrů iontového nápoje a více než 2000 litrů horkého čaje. Účastníci spořádají 2700 kilogramů banánů, skoro 2000 kilogramů pomerančů a více než 1000 baget.

Reklama