Hlavní obsah

Pistoriuse na Zlaté tretře nechtějí. James zaútočí v Ostravě na nejstarší rekord

Vladimír KolářSport.czPrávo

Nejstarší rekord Zlaté tretry je znovu v ohrožení. Čas 44,70 na 400 m Kubánce Juantoreny z roku 1976 odolal útoku Američanů Warinera i Merritta, ale ve čtvrtek 27. června bude znovu ve vážném ohrožení. Rychlejší chce být Kirani James z Grenady.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Čtyřstovkař Pavel Maslák a atletický manažer Alfonz Juck (vpravo) na tiskové konferenci ke Zlaté tretře.

Článek

Mistr světa a olympijský vítěz už do Ostravy vzkázal: „Na mítink se těším a beru v potaz i rekord na mé trati." Dvacetiletý čtvrtkař zaběhl loni v Londýně čas 43,94 a podle odborníků je tím, kdo v brzké době může překonat legendárního Michaela Johnsona a jeho famózních 43,18.

Start Jamese na 52. Zlaté tretře Ostrava přivítal nejlepší český běžec na čtvrtce dvojnásobný mistr Evropy Pavel Maslák. „Pokusím se Kiraniho předběhnout. A pokud se nedá, tak doufám, že mě dotáhne k vylepšení českého rekordu." Obvyklého souboje s Oscarem Pistoriusem na Zlaté tretře se Maslák letos nedočká. „Jednomyslně jsme rozhodli, že Pistoriuse tentokrát nepozveme," uvedl manažer Tretry Alfons Juck.

Maslák ladí formu na MS

Maslák se vrátil ze soustředění v Jihoafrické republice spokojený a s vírou, že forma mu vyvrcholí na srpnovém mistrovství světa v Moskvě. Po halové sezóně poprvé pod širým nebem poběží 14. května v Sušici 300 m a o čtyři dny později 400 m na Diamantové lize v Šanghaji.

Na Zlatou tretru se po roce vrátí nejlepší světový tyčkař současnosti Francouz Renaud Lavillenie. „Zatímco loni u nás svoji sezónu zahajoval a skočil 590 cm, letos už bude mít několik startů za sebou. Věříme, že skočí ještě výše. Také budeme fandit Janu Kudličkovi v útoku na český rekord, který je 580 cm," řekl Juck.

Reklama

Související témata: