Hlavní obsah

V Rusku budou další dopingoví hříšníci, předpovídá šéf tamní atletiky Balachničev

Moskva

Šéf ruské atletiky Valentin Balachničev očekává další případy pozitivních dopingových nálezů ruských závodníků. Důvodem je podle něj skutečnost, že pořadatelská země letošního mistrovství světa provede v blízké budoucnosti více testů než jiné státy, včetně prozkoumání starších vzorků.

Foto: Adrian Wyld, ČTK/AP

Antidopingová laboratoř

Článek

"Nebuďte překvapení, pokud uslyšíte o dalších dopingových případech v ruské atletice," řekl Balachničev novinářům po návštěvě zástupců mezinárodní federace IAAF, která v Moskvě byla na inspekci před srpnovým mistrovství světa. "Je to snadná matematika. Čím víc testů provedeme, tím víc bude chycených atletů," prohlásil.

Zástupci IAAF apelovali na ruské funkcionáře, aby po řadě dopingových nálezů u ruských atletů v minulých měsících přitvrdili v boji proti užívání zakázaných látek. Za poslední rok uvízly v sítích komisařů na dvě desítky atletů, mnozí z nich doplatili na zpětné testování starších vzorků.

Čurakovová doplatila na steroidy

Dosud poslední kauzou je případ překážkářky Jeleny Čurakovové z minulého týdne. Šestadvacetiletá soupeřka Zuzany Hejnové a Denisy Rosolové dostala dvouletý trest za pozitivní test na anabolické steroidy na lednovém tréninkovém kempu v Portugalsku.

Stejně byly potrestány olympijská vítězka ve vrhu koulí z Barcelony Světlana Kriveljovová a olympijská šampiónka v hodu kladivem z Atén Olga Kuzenkovová. Obě už ukončily kariéru.

"Společně s Ruským antidopingovým výborem uděláme víc dopingových testů než jakákoliv jiná země na světě," uvedl Balachničev. "Loni jsme provedli 3500 testů, letos plánujeme více než 4000. Ostatní země jich mají tak 500 ročně. Zároveň budeme zvyšovat počty krevních testů," prohlásil.

Reklama

Související témata: