Hlavní obsah

VIDEO: Klasický maratón? Nuda. Tihle šílenci závodili v minus 30 na severním pólu!

Praha

Pro koho už je klasický běžecký maratón nuda, měl by si vyzkoušet jeho extrémní variantu. Tak jako šestačtyřicet závodníků z dvaceti zemí světa, kteří se zúčastnili maratónu v krutých mrazech na severním pólu.

Nejstudenější maratón na světě na severním póluVideo: Reuters

 
Článek

Extrémní závod se konal na driftujícím ledě u ruské polární základny Barneo. Ač se běžci museli vypořádat s mrazy kolem mínus třiceti stupňů, panovaly podle jejich slov skvělé podmínky s lehkým větrem a jemným sněžením.

„Je to velká výzva. Byl jsem venku vytyčit trať a byla pěkná zima, -30 stupňů. Běh je mimořádně náročný. V některých částech je led pevný, ale někde se běžci budou propadat až po kolena," popsal trať před startem ředitel závodu Richard Donovan.

Vítězem extrémního podniku se stal Ir Gary Thornton v obdivuhodném čase 3hodiny 49 minut a 29 sekund. První ženou v cíli byla Britka Fiona Oakesová časem 4 hodiny 53 minut a 9 sekund.

Thornton, civilním povoláním učitel, se pohyboval na čele závod od samého začátku. „První tři kola pro mě byla jako sen, bylo to naprosto skvělé, zdálo se mi, že jde vše docela snadno. Od třetího do šestého kola jsem začínal být unavený, pak už to byl mentální boj," svěřil se vítěz.

Na účastníky čekalo celkem devět kol poblíž základny o délce 4,69 kilometru.

Reklama

Související témata: