Hlavní obsah

Bostonský maratón vyhráli Etiopan Desisa a Keňanka Jeptoová, v cíli explodovaly výbušniny

Boston
Aktualizováno

Etiopský běžec Lelisa Desisa vyhrál Bostonský maratón, při svém druhém startu na této vytrvalecké trati dosáhl času 2:10:22. V závodu žen zvítězila Keňanka Rita Jeptoová. Tři hodiny po doběhu nejrychlejších maratónců došlo v cíli k dvěma silným explozím, které si podle bostonské policie vyžádaly dva mrtvé.

Foto: Jessica Rinaldi, Reuters

Etiopský vytrvalec Lelisa Desisa protíná cílovou pásku na Bostonském maratónu.

Článek
Fotogalerie

Třiadvacetiletý Desisa má zatím v maratónu stoprocentní úspěšnost, při lednové premiéře v Dubaji vyhrál velmi rychlým časem 2:04:45. Také v Bostonu rozhodl zrychlením v závěrečných metrech, kdy za sebou nechal Keňana Micaha Koga a svého krajana Gebregziabhera Gebremariama.

Ve 117. ročníku Bostonského maratónu tak počtyřiadvacáté triumfoval běžec z Afriky. Série afrických vítězství se s dvěma přerušeními táhne již od roku 1988, z toho dvacetkrát vyhráli Keňané a čtyřikrát etiopští vytrvalci.

Jeptoová už v Bostonu vyhrála v roce 2006. Letos doběhla do cíle v čase 2:26:25, druhou Meseret Hailuovou z Etiopie porazila o více než půl minuty a připsala si první velké vítězství po mateřské přestávce.

Teroristický útok?

Tři hodiny po doběhu nejrychlejších maratónců došlo v cíli k dvěma silným explozím. Podle bostonské policie si vyžádaly dva mrtvé a minimálně 22 zraněných. Oficiální počet zraněných či případných obětí není znám.

Zatím také není jasné, zda jde o teroristický útok. Organizátoři maratonu na Facebooku uvedli, že v cíli explodovaly výbušniny.

Výbuchy od sebe dělilo asi 20 sekund. Silnici poté zahalil hustý dým a na místě vypukla panika. Z televizních záběrů bylo patrné, jak se řada lidí pokouší ošetřit zraněné a vyprostit je z ochranných konstrukcí, které tlaková vlna smetla.

Ve startovní listině Bostonského maratónu figurovalo 15 českých běžců.

Výsledky Bostonského maratónu:
Muži:
1. Desisa (Et.) 2:10:22
2. Kogo (Keňa) 2:10:27
3. Gebremariam (Et.) 2:10:28.
Ženy:
1. Jeptoová (Keňa) 2:26:25
2. Hailuová (Et.) 2:26:58
3. Cheropová (Keňa) 2:27:01.

Reklama

Související témata: