Hlavní obsah

Kobra a Tiger na startu aneb Slavní boxerští šampióni poběží Pražský maratón

Tomáš Nohejl

Nejen skvělí běžci, ale také další významné osobnosti se pravidelně zapisují do startovní listiny Volkswagen Marathonu Praha. Letos 12. května poběží dva mistři světa v boxu István Kovács a Dariusz Michalczewski a jen trenérovo důrazné doporučení zastavilo třetího, Lukáše Konečného, aby je doprovodil!

Foto: Jitka Stupková

Český boxer Lukáš Konečný při zápase o titul mistra Evropy proti Francouzi Achourovi.

Článek

„Čeká mě obhajoba titulu, koncem června blízko českých hranic. Jsem v přípravě, zápas ale ještě není stoprocentně potvrzen," vysvětluje Lukáš Konečný, pravidelný účastník Ústeckého půlmaratónu.

„Když jsem v tréninku, taky dobře běhám, takže jsem se chystal a těšil i na výkon, že bych to dokázal zaběhnout. Jenže trenér mi to zakázal, že bych byl dlouho unavený a malátný a jistě by to celkovou přípravu ovlivnilo," mrzí českého boxera. Každopádně však přijede své kolegy do Prahy na start povzbudit a se svými dcerkami si dá aspoň Rodinný běh.

István Kovács, v současnosti evropský viceprezident federace WBO, bývá jeho supervizorem při vrcholných zápasech. Nyní 42letý muž patří k nejvýznamnějším maďarským boxerům poslední éry. Má olympijské zlato z Atlanty 1996, k tomu tituly amatérského mistra světa i Evropy, v roce 2001 získal i profesionální pás světového šampióna WBO.

Původem fotbalista, přezdívaný Kobra nebo Ko-Ko, byl dvakrát zvolen maďarským Sportovcem roku. Potkat ho můžete i v jeho úspěšné restauraci Box Utca v Budapešti.

Dariusz Michalczewski byl zase v ringu známý pro svůj atraktivní styl jako Tiger. Je mu 45, pochází z Gdaňsku. Získal titul mistra Evropy a v roce 1988 emigroval do Německa. Tady se brzy vypracoval do jednoho z nejlepších profesionálů. Celkem 23x obhájil titul mistra světa WBO.

A jen jediný zápas ho dělil od historického rekordu Rockyho Marciana ve šňůře zápasů bez porážky, měl jich osmačtyřicet. V Německu se prodává energetický nápoj s jeho jménem. Kamarádí se známou hollywoodskou hvězdou Markem Wahlbergem (hrál mj. Planeta opic, Fighter,...), známým také jako zpěvák Marky Mark. Ten mu věnoval jeden ze svých songů No Mercy a Michalczewski sám v něm mluví polsky.

Oba boxeři přijedou sami ze svého zájmu, nejedná se o žádnou promo akci. „Bavili jsme se o tom už v zimě. Říkali mi o svých plánech a chtěli mě jako průvodce," potvrzuje Lukáš Konečný.

Reklama

Související témata: