Hlavní obsah

Výškař Bába myslí na titul halového mistra Evropy

Neusnout na vavřínech si přeje v další sezóně výškař Jaroslav Bába, bronzový olympijský medailista z Atén. Rád by skákal i letos na úrovni svého osobního maxima 234 centimetrů, chtěl by také nějaký centimetr přidat a v halové sezóně si dělá zálusk dokonce na titul mistra Evropy v Madridu. "Z Madridu chci medaili, pokud možno i tu nejcennější," přibližuje Bába svůj cíl.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Zleva výškař Jaroslav Bába, moderní pětibojař Libor Capalini a desetibojař Roman Šebrle po příletu z olympijských her v Aténách.

Článek

Dvacetiletý svěřenec Aleše Dudy má za sebou tři soustředění, která zvládl bez zdravotních potíží. "Příprava vypadá velmi dobře, cítím se lépe než loni v hale, jsem o něco rychlejší i silnější," vylíčil v rozhovoru Bába, který loni na halovém MS v Budapešti vybojoval bronzovou medaili.

Připravoval se už týden v Jeseníkách, týden v Nymburce a strávil čtrnáct dní na Kanárských ostrovech. "Všechno proběhlo v pohodě, žádné komplikace. Pokud bude všechno tak jako dosud, tak by hala měla dopadnout dobře," vyjádřil přesvědčení Bába. Tento týden tráví v Praze, neboť v hale v jeho domovské Ostravě je pro jeho potřeby příliš nízký strop.

"Z Madridu chci medaili, pokud možno i tu nejcennější," vyslovil vysoký cíl. Na halovém šampionátu hodlá pořádně potrápit Stefana Holma, kterému se v říjnu narodil syn Melvin a olympijský vítěz ze Švédska proto ani neodjel do Afriky trénovat. "Slyšel jsem, že ho to hodně vysiluje. To skýtá šanci," smál se Bába.

S Holmem se nepotkal

Osmadvacetiletý Holm nedávno v Brně navštívil vesničku SOS, ale s Bábou se nepotkali. "Já to ani nevěděl, dočetl jsem se to až druhý den v novinách," řekl Bába. Holm se nechal slyšet, že by českého výškaře kontaktoval, ale neměl prý na něj telefon. "Hned jak ho uvidím, tak si čísla vyměníme," slíbil Bába.

Se Seveřany má dobré vztahy. Dokonce za ním přijeli reportéři ze švédské televize, aby natočili půlhodinový dokument. Ten by měli na severu Evropy vidět při HME. "Bylo to zajímavé, procvičil jsem si angličtinu," řekl Bába. Během natáčení Švédové zaznamenali na pásek Bábův trénink, jak chodí jíst do menzy či jak doma hraje na počítači.

Do soutěžní sezóny naskočí v druhé půlce ledna při moravském turné v Hustopečích, Třinci a Ostravě, pak ho čekají závody ve Švédsku a v Německu. Tam pojede již ve svém novém autě Touran od sponzora. O strategické partnery nemá Bába po úspěchu na olympiádě nouzi, u Adidasu je dokonce v mezinárodním top teamu.

Reklama