Hlavní obsah

Kladivář Melich ustálil výkonnost i díky hlavě

Praha

Ve 32 letech se kladivář Lukáš Melich propracoval do světové špičky. V té české je už dvanáct let, ale až v posledním roce stabilizoval výkonnost na světové úrovni. Loni si vylepšil sedm let starý osobní rekord a v letošní sezóně hned v druhém závodu splnil limit na mistrovství světa v Moskvě, navíc výkonem rovných 79 metrů je lídrem aktuálních světových tabulek.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Kladivář Lukáš Melich

Článek

I loni začal vrhač pražské Dukly skvěle: v polovině května v Lovosicích hodil své maximum 79,44 metru a výkonnost potvrdil na OH v Londýně šestým místem a hodem 77,17 metru. Letos odjel rovnou ze soustředění v Jihoafrické republice do Japonska, kde vyhrál v Šizuoce a v Tokiu atakoval vysněných 80 metrů.

"Loňský rok byl podobný, tak doufám, že to letos bude také dobrá sezona. Ta dlouhá cesta do Japonska se vyplatila. Lépe to dopadnout nemohlo," uvedl v rozhovoru Melich.

Když byl rodák z Jilemnice mladší, šel do všeho po hlavě. Nedbal moc na své zdraví, nepřemýšlel. Jednou předvedl 79 metrů, v dalších závodech se trápil s hody o pět metrů kratšími.

V kvalifikaci skončil na MS v Helsinkách, Berlíně i na OH v Pekingu. Ten zatím poslední výkyv přišel loni na ME v Helsinkách. Od té doby září. "Zkušenosti se zúročují až nyní," vysvětlil, proč se zlepšil až v závěru kariéry.

Méně je více, ví Melich

Loni angažoval psycholožku Zdeňku Sládečkovou, byť celou kariéru věřil ve vlastní schopnosti. Chtěl udělat pro úspěch na olympiádě všechno. "Teď to všechno beru s rozumem," prohlásil. "Neblázním na tréninku, hlídám si zdraví, vím, co dělat, na co se zaměřit. To mi prospívá. Méně je více, přibrzdil jsem. Trénink je účelnější," vysvětloval.

Dává si i větší pozor na zdraví, zejména na záda, která ho trápí celou kariéru. "Pořád to musím hlídat. Jakmile to cítím, hodím zpátečku a vezmu rozum do hrsti," řekl.

Společné tréninky se soupeřem

Míval roky, kdy na tom byl fyzicky lépe. S technikou se to ale neshodovalo. "Našel jsem ustálenou techniku, která mi sedí," uvedl. Je to důsledek soustřední v Jižní Africe, ale i předtím v Tádžikistánu, kam ho pozval jeho soupeř a druhý muž z mítinku v Tokiu Dilšod Nazarov. Nyní je na oplátku zase on v Čechách.

"Vyhovíme si, on také trénuje sám, už tady byl loni. Je to pohodář a na pivo také chodíme spolu," usmál se Melich.

Dohromady je dal společný manažer Vladimír Maška, český rekordman. A právě jeho čtrnáct let starý výkon 81,28 metru má Melich v hlavě. "Dělám všechno stejně jako loni, snad jsem se dostal na stejnou vlnu," věřil.

Už by rád, aby jeho osobní rekord začínal osmičkou. A k rekordu už pak je jen kousek. Melich by se tak stal prvním českým atletem, který by držel národní rekordy všech věkových kategorií. "Chybí mi k tomu trochu štěstí, chytit závod, který bude bez dlouhé cesty," přemítal.

Ale soustředit se na to nehodlá. Bude závodit, další trénink si dopřeje až před mistrovstvím světa. To je priorita, protože velká medaile mu ve sbírce chybí. "Určitě bych dal přednost medaili v nějakém horším výkonu než českému rekordu v nějakém 'pouťáku' a výkyvu v Moskvě," prohlásil svěřenec Dušana Krále.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články