Hlavní obsah

Po africkém nadšení přišlo mírné české rozčarování. Snad se ty metry nevypaří, věří Veselý

Praha

V roli úřadujícího vítěze seriálu vstoupí v pátek v katarském Dauhá do nového ročníku Diamantové ligy oštěpař Vítězslav Veselý. Svěřenec Jana Železného si v kompletní světové konkurenci otestuje, jak se mu vydařila téměř tříměsíční příprava v Africe.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Oštěpař Vítězslav Veselý.

Článek

Co ve vás před startem sezóny převládá? Natěšení, že po měsících tréninku budete zase závodit, nebo nervozita, jak se dlouhá příprava podaří zúročit?

První závody jsou vždycky zvláštní, ta nervozita před vstupem do sezóny je podobná té na vrcholné soutěži. Ale natěšený určitě jsem, cítím, že po půl roce tréninku je na čase závodit. Příprava se podařila, tak už si to jen nepokazit a přát si, aby se bolístky nerozjely.

Odhadnete, jak na tom jste? I když nejste typem, který by v tréninku házel daleko…

Právě, nejsem tréninkový typ. Ale podle vzdáleností, kam to létalo při tréninku, bych měl pár metrů přidat. Tak snad se ty metry z Afriky nevypaří. (úsměv)

O kolik dál jste v Africe házel?

Bylo to zase podobné zlepšení jako vloni. V průměru jsem házel asi o čtyři metry dál, navíc se formu povedlo stabilizovat. Ale po těch povedených afrických trénincích přišlo mírné rozčarování po návratu, kdy ty tréninky nebyly tak dobré. Trochu mě zlobila achillovka, tak uvidíme v Dauhá. Může se to povést, ale také můžu bojovat sám se sebou…

V Africe jste letos strávil 82 dnů v kuse. Jak jste to snášel?

Docela dobře, i když to bylo dlouhé. Před odletem jsem tu měl spoustu povinností, tak jsem se do Afriky těšil, že se budu moct soustředit na trénink. Jen ten poslední týden už mě to tam trošku štvalo, ale to je vždycky, ať jsem tam měsíc, nebo tři.

Barbora Špotáková si dlouhý kemp vloni přepůlila kratší dovolenou. Vy ne?

Já to před rokem udělal podobně, ale letos jsem zůstal na stejném místě. Udělali jsme si jen klasická zpestření jako ryby, golf, grilovačky…

Po odchodu Jarmily Klimešové a těhotenství Barbory Špotákové jste zase čistě mužskou tréninkovou skupinou. Nelezli jste si jako samí chlapi občas na nervy?

To vůbec. Změna to byla hlavně v tom, že na nás měl trenér víc času, nikam nemusel spěchat a líp se v méně lidech domlouvalo. A Železňák nemusel být od rána do večera na stadiónu.

Vloni s vámi trénoval i Fin Tero Pitkämäki, který zatím vede letošní světové tabulky. Trénovali jste s ním i letos?

Sice bydlel na stejném místě, ale trénink s námi nešel žádný. Bylo však vidět, že pár cviků si z našich společných tréninků odnesl.

Jak je pro vás letos důležitá obhajoba vítězství v Diamantové lize?

Mistrovství světa je vždycky výš, navíc Diamantovou ligu už jsem vyhrál. Ale skloubit se dá oboje. Rád bych navázal na loňskou sezónu a udržel si vysoký standard.

Je pro vás lákavější udržení si vysokého standardu nebo překonání devadesátky?

Důležitější je stabilita než jeden úlet. Ale samozřejmě, že devadesátka je pěkná meta, rád bych na ni dosáhl, každý se mě na ni ptá…

Reklama

Související témata: