Hlavní obsah

Pražský maratón si dělá opět zálusk na traťové rekordy

Praha

Organizátoři Pražského maratónu věří, že v nedělním závodě budou v ohrožení traťové rekordy. Hlavními kandidáty na změnu v tabulkách jsou keňský vytrvalec Albert Kiplagat Matebor či jeho krajanka a aktuální držitelka nejlepšího ženského výkonu z české metropole Lydia Cheromeiová. Na startu hlavního závodu bude maximální počet 9500 závodníků.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Pražský maratón vyhlíží rekordy.

Článek

Matebor má osobní maximum 2:05:25 hodiny, který je o 14 sekund lepší než traťový rekord dalšího Keňana Eliuda Kiptanuie z roku 2010. Cheromeiová předloni zvládla závod za 2:22:34.

Mezi muži by měli hrát prim také další keňští vytrvalci Mariko Kiplagat Kipchumba (2:06:05) a Benjamin Kolum Kiptoo (2:06:31) či Eritrejec Amanuel Mesel, druhý muž Pražského půlmaratonu. Pro něj bude závod debutem na královské vytrvalecké trati.

"Pokud se bude na trati trochu spolupracovat, je velká šance, že by ten rekord mohl padnout," prohlásil na čtvrteční tiskové konferenci Matebor. "V každém závodu si chci zlepšit svůj nejlepší výkon," připojila Cheromeiová.

Vedle Keňanky, jež loni maratón v Praze nedokončila, patří mezi elitu také Caroline Rotichová z Keni (2:23:22) či etiopské běžkyně Koren Jelelaová (2:22:43) a Ehitu Kirosová (2:23:39).

Poběží se i o limity a titul mistra republiky

Závod bude rovněž mistrovstvím České republiky a také ideální možností pro splnění limitů na světový šampionát, které mají hodnotu 2:15:00 pro muže a 2:33:30 pro ženy. Kandidátů moc není, ale šanci má favorit Petr Pechek, jeho soupeři v boji o titul budou Vít Pavlišta či Jiří Homoláč, který vyhrál nedávný půlmaraton v osobním rekordu.

Na účast v Moskvě myslí šestatřicetiletá matka tří dětí Petra Pastorová, která trénuje pod vedením Aleny Peterkové, držitelky nejlepšího českého času. "Výrazně jsem si dvakrát za sebou vylepšila osobák na půlmaratonu, v Praze a pak na mistrovství republiky. Chci se pokusit o limit," řekla jasně Pastorová, které bude dělat vodiče Robert Krupička.

Mezi účastníky budou tradičně osobnosti z jiných sportovních odvětví i mimosportovního života. Přihlásili se třeba boxerský olympijský vítěz z Atlanty Maďar István Kovács, známý kardiochirurg Jan Pirk, bývalý guvernér ČNB Zdeněk Tůma, politička Kateřina Jacques či poprvé i známý badmintonista Petr Koukal, vlajkonoš české výpravy na OH v Londýně. Týmovou štafetu poběží stříbrný olympijský medailista ve skifu Ondřej Synek.

"Když jsem loni viděl své kamarády a tu atmosféru, tak jsem se nechal potom v hospodě vyhecovat, že to dám, dám to rychleji než oni a bez tréninku," prohlásil Koukal. "Je to samozřejmě blbost, ale uvidíme v neděli, jaký to byl nápad," dodal s poznámkou, že v kuse zatím běžel nejvíc dvacet kilometrů a rád by se přiblížil času 3:30.

Devatenáctý ročník závodu, který má nejvyšší známku kvality IAAF Gold Road Race Label, byl vyprodán už před měsícem. Na odměnách bude rozděleno celkem takřka 70 000 eur, asi 1,8 milionu korun. Další prize money jsou vypsány za výkony, za rekord závodu je 10 000 eur a za světový rekord 100 000 eur, asi 2,6 miliónu korun.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články