Hlavní obsah

Výbuchy v Bostonu prodraží i pražský maratón

Praha

Předchozích osmnáct ročníků Pražského mezinárodního maratónu se odehrálo bez vážnějšího incidentu, přesto i pořadatelé nedělního závodu v ulicích metropole museli reagovat na dubnový teroristický útok v prostoru cíle bostonského maratónu.

Foto: RunCzech

Keňský vytrvalec Albert Kiplagat Matebor je hlavním favoritem pražského maratónu.

Článek

Část rozpočtu závodu určená na bezpečnost účastníků se navýšila. „Neřeknu o kolik, ale narostla. Stouply náklady na revize i bezpečnostní složky,“ přiznává ředitel závodu Václav Skřivánek. „Už v minulých letech byla bezpečnost na vysoké úrovni, ale po Bostonu jsme jí věnovali ještě větší péči,“ ujišťuje.

Bezpečnost na nejvyšší úrovni

„Maratón byl vždy symbolem přátelství mezi lidmi, nikdo si doteď nemyslel, že by se něco takového mohlo stát,“ přiznává zakladatel běžeckého seriálu a předseda organizačního výboru Carlo Capalbo.

„Nemyslím, že by se mělo něco takového opakovat, v Bostonu to byla podle mě izolovaná akce jednotlivců, ale svět je stále nebezpečnější a maratón je akcí, na níž se shlukuje větší množství lidí. Můžu však ujistit, že úroveň bezpečnosti je zajištěna na nejvyšší možné úrovni,“ říká Capalbo.

Inspirovali se v Londýně

Část organizačního týmu navštívila i dubnový Londýnský maratón, aby se inspirovala, co všechno se dá zlepšit. „Obhlédli jsme zabezpečení trati, zázemí i další kontroly,“ popisuje Skřivánek.

Konkrétní opatření pro nedělní závod organizátoři z pochopitelných důvodů tají, ale účastníků by se přímo dotknout neměla. V provozu bude speciální kamerový systém, aby bezpečnostní složky měly přehled o veškerém podezřelém dění po celé délce maratónské trati.

Fakta o závodu
Startuje se v neděli v 9:00 na Staroměstském náměstí, kde je i cíl.
Kapacita 9500 účastníků byla naplněna už 9. dubna
Favoritem mužského závodu je Keňan Albert Matebor s osobním rekordem 2:05,25.
Ženskou hvězdou je držitelka traťového rekordu 2:22,34 Lydia Cheromeiová z Keni.
Češka Petra Pastorová se chce pokusit o limit pro MS v Moskvě 2:33,30.

Reklama

Související témata: