Hlavní obsah

Ještě jednou přes 8000 bodů, přeje si Šebrle. Jenže ho zlobí pata

Poslední sezónu kariéry má před sebou desetibojařský olympijský vítěz z Atén Roman Šebrle. Nestaví si vzdušné zámky, přání má jasné: „Chci si ten poslední rok užít a dát ještě jeden desetiboj přes 8000 bodů.“ Zatím má na svém kontě výkonů začínajících osmičkou devětačtyřicet, rád by v 38 letech svoji rekordní sbírku zaokrouhlil.

Foto: Petr Horník, Právo

Roman Šebrle s rodinou při odletu české atletické reprezentace na MS v Tegu.

Článek

I proto strávil půl roku na Havaji, kde využíval příhodných podmínek k přípravě. „Bylo výborně. Příjemně, teplo, všechno hodnotím jen pozitivně,“ rozplýval se nad pobytem v Honolulu, kde se věnoval i golfovému tréninku.

Zraněním se nestresuje

Po celou dobu se připravoval spolu se čtvrtkařským sparingpartnerem Richardem Svobodou. „Ideálně mě tlačil, většinou jsme trénovali na univerzitním stadiónu ve městě,“ líčil bývalý světový a stále ještě evropský rekordman.

Šebrle měl původně v plánu se vrátit na halovou sezónu a pokusit se nominovat na mistrovství Evropy v Göteborgu. Jenže z Havaje vzkázal, že se ještě necítí v ideální formě, a připraví se až na letní sezónu.

V posledních týdnech se ale objevil další zdravotní problém, bolavá pata, tedy obdobná patálie, která mu loni znemožnila dokončit olympijský desetiboj v Londýně. „Na to už jsem poslední tři roky zvyklý, tak se tím nestresuju. Jinak mě až překvapilo, jak zdraví po celou dobu v Americe drželo,“ vyprávěl Šebrle na slavnostním otevření běžeckého centra Running Mall v Praze.

Začne v Götzisu nebo Kladně

Ideální rozlučkou s veleúspěšnou kariérou by pro něj byla účast na mistrovství světa v Moskvě. Tam se může nominovat jeden český desetibojař s A limitem (8200 bodů) i jeden s „béčkem“ (8000).

„Pokud budu zdravý, osm tisíc bych měl dát, i když je to hodně za každé situace. Měli bychom se tam s Adamem dostat oba,“ věří Šebrle, že se v nominaci objeví i s talentovaným krajanem Helceletem.

Oba by se měli za čtrnáct dnů představit na slavném vícebojařském mítinku v Götzisu. Pokud tedy bude Šebrle fit… „Nic mě netlačí, pokud to nepůjde, objevím se až v Kladně,“ připouští, že může závodit až 8. a 9. června na TNT Express mítinku. „Musím ještě za doktory, a pak uvidím, kam až mě pata pustí. Potřeboval bych jít ještě trochu do rychlosti,“ dodává.

Nejvíc desetibojů přes 8000 bodů:
Roman Šebrle (ČR)49
Tomáš Dvořák (ČR)35
Christian Plaziat (Fr.)34

Reklama