Hlavní obsah

Výškařka Vlašičová se už nemůže dočkat návratu, iluze si ale nedělá

Dvojnásobná mistryně světa ve skoku do výšky Blanka Vlašičová netuší, co od sebe může při návratu k závodům po více než roce a půl očekávat. Devětadvacetiletá Chorvatka, jejíž úspěšnou kariéru přibrzdily operace kotníku a achilovky, se představí v příštím týdnu 25. května na mítinku Diamantové ligy v New Yorku a je na svůj start po dlouhé pauze pořádně natěšená.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Chorvatka Blanka Vlašičová nad laťkou během Zlaté tretry v Ostravě

Článek

"Už se nemůžu dočkat, až zase obuju tretry a zaskáču si před publikem. Těším se na tu nervozitu před závodem, na to vzrušení, až budu znovu součástí toho všeho," řekla Vlašičová.

Žádné ambice prý před závodem nemá. "Nechci od toho nic čekat. Ale pořád mám nějaké své naděje," prohlásila držitelka druhého nejlepšího výkonu historie 208 cm. Výše skočila pouze bulharská světová rekordmanka Stefka Kostadinovová, na jejíž maximum 209 cm Vlašičová opakovaně marně útočila.

Nyní bude závodit nejspíš na nižších výškách. "Nevím, jestli to budu zase já. Nedokážu říct, kolik skočím. Věřím, že dokážu skákat zase tak vysoko, jak jsem byla zvyklá. Ale nijak mě to netíží, moc o tom nepřemýšlím," tvrdí.

Pooperační komplikace

Návrat k atletice si užívá i proto, že jí ho ztížily pooperační komplikace. Jednoho dne se probudila s oteklou nohou a myslela, že uspěchala návrat k tréninku. Ukázalo se, že se stehy řádně nezhojily a v noze se udělal zánět. Následovala tříměsíční léčba antibiotiky.

"Měla jsem pár černých chvilek," přiznala Vlašičová. "Ale pomáhal mi pocit, že ještě nemám ve výšce splněno. Že ještě musím něco dokázat. Co to je, to nevím," uvedla. Možná touha po olympijském zlatu, které jí v Pekingu v roce 2008 sebrala Belgičanka Tia Hellebautová, jež tehdy ukončila Vlašičové sérii 34 vítězství.

Loni během her v Londýně Chorvatka jen smutně sledovala, jak jí uniká šance na reparát. "Dva dny jsem z toho byla vážně špatná. Ale pak to vezmete a smíříte se s tím. Je to jiné, než kdybyste na ten závod byli připravení. Já nebyla. Ještě mě čekají jiné olympijské hry a mistrovství světa. Věřím tomu," prohlásila.

V této sezóně, jejímž vrcholem bude srpnové mistrovství světa v Moskvě, si žádné cíle nedává. "Bude to rok adaptace. Ale cítím velkou změnu. Když se odrazíte ze dna, vrátíte se silnější. Moje dřívější obavy byly o ničem. Proč se strachovat o centimetry nebo se obávat porážky. Když je člověk zdravý a může dělat, co má rád, nemá vůbec být zklamaný. Je smutné, že to lidé pochopí, jen když se něco stane," konstatovala mistryně světa z let 2007 a 2009.

Reklama

Související témata: