Hlavní obsah

Bába nahání body, aby mohl skákat o diamanty

Praha

Žádný tréninkový závod, pěkně po hlavě skočí do letní sezóny výškař Jaroslav Bába. Bronzový medailista z halového mistrovství Evropy v Göteborgu se na sobotním mítinku Diamantové ligy v Šanghaji (od 12.27 SEČ) potká se světovou elitou.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jaroslav Bába při Zlaté tretře v Ostravě

Článek

Překvapivý vítěz z Dauhá Bondarenko, vycházející katarská hvězda Barším, silní Rusové Mudrov se Šustovem. V této konkurenci si Bába otestuje formu, ale zároveň potřebuje získat co nejlepší umístění. „Vynechal jsem první mítink v Dauhá, tak je třeba získat nějaké body a zajistit si pozvánku na další diamantové mítinky,“ připomíná Bába.

Bolest třísel byla od zad

Po loňském nepovedeném roce zájem manažerů mítinku o osmadvacetiletého výškaře opadl, ale povedenou halovou sezónou získává renomé zpět.

Z Göteborgu počátkem března odjížděl s bronzem, ale i bolestí třísla. Netrvala však dlouho. „Zjistili jsme, že to bylo od zad, bylo nutné je trochu odblokovat a rychle se to dalo do kupy,“ pochvaluje si Bába, že ani začátek jarní přípravy nepromeškal.

Příval sněhu měnil plány

Dva týdny strávil ve Špindlerově Mlýně. „Akorát jsme trénink museli přizpůsobit okolnostem. Bylo hodně sněhu a klouzalo to, takže kopců jsem běhal méně, než bylo v plánu. Proto jsme trávili víc času v tělocvičně,“ popisuje výškař. „Ale na škodu to nebylo, fyzický fond mám z podzimu, kdy jsme toho naběhali dost,“ ujišťuje.

Následoval týdenní tréninkový pobyt v Nymburce a dva týdny na Kanárských ostrovech. „Ještě si to natrénování s technikou úplně nesedlo, ale v Šanghaji se mi v minulosti neskákalo úplně nejhůř. Není to úplně za rohem, ale dlouhá cesta by mi neměla vadit,“ vyhlíží sobotní start.

Češi v Šanghaji
Pavel Maslák400 m
Jakub Holuša1500 m
Jaroslav Bábavýška
Vítězslav Veselýoštěp
Zuzana Hejnová400 m př.

Reklama

Související témata: