Hlavní obsah

Neporazitelná sprinterka teď bude hledat práci

Václav ProcházkaPrávo

Dvakrát si Margareta Hanne-Trnková v minulých dnech vychutnávala triumf na deaflympiádě v dalekém Melbournu, teď se sluchově postižená běžkyně ponoří do všedních starostí. Ale ani ty ji prý neodradí od pokračování v kariéře. Česká atletka slovenského původu se svým německým manželem chce závodit do další deaflympiády na Tchaj-wanu v roce 2009.

Článek

Na velké akci Hanne-Trnková neprohrála od roku 1998 a v Melbourne získala zlato ve sprintech. Stovku stíhá pod 12,50, dvojnásobnou trať pod 25 s. "Vypadalo, že to letos bude snadné, protože dvě velké soupeřky nedorazily, ale překvapila Běloruska, takže lehké to nebylo," sděluje běžkyně, která komunikuje prostřednictvím překladatelky ze znakové řeči.

Trénuje i závodí s nepostiženými

V roce 2000 poznala na soustředění svého partnera, který se často dostává na stupně ve vrhačských kláních. Dva roky spolu žijí v Berlíně. Na tréninky vyrážejí spolu, když manžel dorazí z práce. Trénuje i závodí s nepostiženými tak, jako to dělala v Česku. "Je to lepší, konkurence je větší. V berlínském mistrovství jsem do třetího místa," pochlubí se.

Má za sebou už jednu změnu občanství. Připojí další? "To teď nevím, hlavně chci najít práci, což v Berlíně není jednoduché. Na Slovensku jsem kdysi učila tělocvik sluchově postižené, musím se na to teď vrhnout."

V osmadvaceti ale nepomýšlí na konec kariéry. "Přes zdravotní potíže jsme se s mužem dohodli, že zkusíme ještě Tchaj-wan," tvrdí. Před odjezdem do Austrálie měla problémy s achilovkou. Ač si na jižní polokouli užívala slunce, trápila ji viróza, kterou si přivezla i domů stejně jako příjemné zážitky z melbournské zoo a dalších míst velkoměsta.

Reklama