Hlavní obsah

Kdo přijde po Šebrlem? S desetibojem to nevidím černě, říká věčný optimista Dvořák

Michal OsobaPrávo

Dny kariéry Romana Šebrleho jsou zřejmě sečteny, ale uplynulý víkend naznačil, že po érách Roberta Změlíka, Tomáše Dvořáka a právě Šebrleho by český víceboj nemusel skomírat.

Foto: Kerstin Joensson, ČTK/AP

Desetibojař Adam Sebastian Helcelet na mítinku v Götzisu.

Článek

Adam Sebastian Helcelet vybojoval ve 21 letech na elitním mítinku v Götzisu čtvrté místo, osobní rekord si v těžkém nečase vylepšil na 8075 bodů.

O 600 kilometrů dál ve Staré Boleslavi se zaskvěl osmnáctiletý Jiří Sýkora. Domácí šampionát v juniorské kategorii ovládl ziskem 7521 bodů, o jeho nadvládě hovoří to, že druhého v pořadí zdolal o málo vídaných 1214 bodů! „Už jsem si zvykl, že většinou závodím jen sám se sebou,“ prohlásil pro svazový server jeden z favoritů juniorského mistrovství Evropy.

Už nyní je jasné, že čeští vícebojaři letos obsadí všechny čtyři velké světové akce svých věkových kategorií. A to je slušné podhoubí talentů… „Já to ale nikdy neviděl černě, jsem věčný optimista,“ ujišťuje Tomáš Dvořák, současný reprezentační šéftrenér.

Úroveň pokulhává

Potenciální nástupci českých vícebojařských legend to ale nebudou mít snadné. „Je jasné, že když laik vidí, jak někdo udělal 8000 bodů, a ví, že padlo už i 9000, přijde mu to málo. Jenže i dnes je ta úroveň desetiboje kulhající,“ upozorňuje trojnásobný mistr světa Dvořák.

Za větší hrozbu než očekávání veřejnosti považuje náročnost vícebojařského tréninku a ochotu se mu obětovat. „Zlomové je období mezi sedmnáctým a dvacátým rokem, když mají solidní výkony z juniorů, ale na šampionátech to ještě na medaile není,“ popisuje Dvořák.

Studium komplikací

„Desetiboj je nejnáročnější právě na čas,“ připomíná. Těžko se s tréninkem deseti disciplín dá skloubit i vysokoškolské studium. „Robert, Šéba ani já jsme nebyli studenti,“ připomíná Dvořák.

Také Helceletovi v době, kdy ho trénoval, studium spíše rozmlouval. „Adam si pak vydupal jazykovku, kam chodil v ‚ideálním‘ čase od dvanácti do čtyř, a pak jsme museli být do večera na tréninku,“ vybavuje si.

Nesnáší porážky

Po loňské sezóně Helcelet Dvořáka opustil a chystá se pod vedením Rudolfa Černého. „Adam je správně sebevědomý a strašně ctižádostivý, má velký potenciál. A hlavně je to závodník,“ ocenil bývalý kouč Barbory Špotákové Helceletovo počínání v Götzisu, kde bojoval navzdory počasí a svalovému problému. „Já totiž nesnáším prohry, nikdy mi není jedno, kolikátý skončím,“ ujišťuje Helcelet.

Větší bojovnost naopak Dvořákovi scházela u Sýkory, který podle něj mohl usilovat o ještě výraznější výkon. „Měl úžasný úvod, ale druhý den už se tolik v dešti nepral. On i jeho trenér říkali, že dokáže zabrat tam, kde bude potřeba, ale platí pořekadlo o tom, co se v mládí naučíš… A to i negativně,“ upozorňuje Dvořák.

Sýkoru v Třebíči připravuje Pavel Svoboda, bývalý trenér svého jmenovce a momentálně zraněného překážkáře Petra Svobody. „Jirka je šikovný od žáků, teď už je vytrénovaný velký chlap. Já takhle v osmnácti nevypadal,“ usmívá se Dvořák.

Čeští vícebojaři s limity pro vrcholné akce 2013
Mistrovství světa
Adam Sebastian Helcelet
Mistrovství Evropy do 23 let
Adam Sebastian Helcelet
Marek Lukáš
Mistrovství Evropy juniorů
Jiří Sýkora
Mistrovství světa do 17 let
Jan Doležal

Reklama

Související témata: