Hlavní obsah

Odložilův memoriál bude přehlídkou českých atletických hvězd

Praha

Jubilejní dvacátý ročník Memoriálu Josefa Odložila bude v pondělí 10. června příležitostí pro špičkové české atlety ukázat se domácím divákům a prvním ze série důležitých závodů s možností splnit limity na mistrovství světa v Moskvě. Atletický mítink evropské asociace EAA bude mít opět hlavní disciplínu v běhu na 1500 metrů, v němž vybojoval Josef Odložil v roce 1964 stříbrnou medaili na olympijských hrách v Tokiu.

Foto: Eugene Hoshiko, ČTK/AP

Zuzana Hejnová (uprostřed) vyhrála v Šanghaji závod na 400 metrů překážek. Vlevo Muizat Ajoke Odumosuová z Nigérie, vpravo Američanka Lashinda Demusová.

Článek

Ve startovní listině by neměl chybět nikdo, kdo v české atletice něco znamená. Bronzová olympijská medailistka Zuzana Hejnová a Denisa Rosolová se utkají v běhu na 400 metrů překážek, oštěpem bude házet mistr Evropy Vítězslav Veselý, na hladké čtyřstovce může zaútočit na český rekord Pavel Maslák, o tyči bude skákat Jan Kudlička, který má letos dobrou formu.

Pražský mítink se letos vrátí na Julisku, loni vzal zavděk azylu na Strahově, neboť na stadiónu Dukly začala rekonstrukce hlavní budovy. Ta sice ještě neskončila, ale organizátoři se rozhodli závod přesunout "domů". "Možná tam bude trochu omezení, ale dráha je na Julisce lepší a také pro organizátory z Dukly Praha to bude jednodušší," řekl na čtvrteční tiskové konferenci předseda organizačního výboru Miroslav Ševčík.

Mítink odstartuje sérii závodů, které budou pro české atlety důležité. Hned o následujícím víkendu bude totiž v Táboře mistrovství České republiky, o týden později se uskuteční mistrovství Evropy družstev v Dublinu a následovat bude Zlatá tretra. "Věřím, že přibude co nejvíc limitářů na mistrovství světa," řekl ředitel Českého atletického svazu František Fojt. Aktuálně má jistotu startu v Moskvě šestnáct atletů a štafeta žen na 4x400 metrů.

Pořadatelům mítinku se podařilo nalákat do Prahy i několik zahraničních hvězd. Hlavní závod na 1500 metrů by mohl vyhrát keňský rodák Ilham Tanui Özbilen, reprezentující Turecko. Trinidadský sprinter Richard Thompson dokázal loni běžet stovku pod deset sekund a má doma stříbro z OH v Pekingu, bronzovým olympijským medailistou z Londýna je německý tyčkař Raphael Holzdeppe.

Soupeřkou Hejnové a Rosolové bude mimo jiné Bulharka Vania Stambolovová, čtyřstovku mužů poběží Američan Gil Roberts. Výbornou formu má letos Rus Dmitrij Tarabin, jeden ze soupeřů oštěpaře Veselého.

Mítinky seriálu Premium EAA mají některé předepsané disciplíny a například kouli žen vedení EAA nepovolilo pražským organizátorům vyměnit s jiným mítinkem. Ve startovní listině je tak nyní pouze pět koulařek. "Víc jich prostě není. Takové nařizování pořádání disciplín je pro atletiku nedobré a taková pravidla jsou pro mítinky špatná," konstatoval Ševčík.

Reklama