Hlavní obsah

Veselý se vrátil z Číny rozbitý, tak si dává pauzu. Možná vyrazí i za Špotákové Jankem

Michal OsobaPrávo

Posledních deset dnů volna a pak oštěpařského mistra Evropy Vítězslava Veselého čeká smršť závodů, již načne při Memoriálu Josefa Odložila 10. června. Teď ještě druhý muž letošních tabulek potřebuje doléčit drobné zdravotní neduhy, které ho trápí.

Foto: Ivana Roháčková

Oštěpař Vítězslav Veselý bude jednou z hvězd Memoriálu Josefa Odložila.

Článek

V jakém rozpoložení jste se vrátil z trojice asijských závodů na úvod sezóny?

Můžu být spokojený s umístěním i metry. Daří se mi navázat na loňskou sezónu. Přitom se stává, že někomu jedna sezóna vyjde a pak vyšumí. Těžší je udržet si vysoký standard. Snad dám dohromady rozběh, se kterým se peru, a nebudou ty pokusy tolik na náhodu, křížků za přešlapy jsem měl dost. Z Afriky jsem přiletěl dobře připravený, tak by to mělo být ještě lepší.

V pátek jste měl házet na mítinku v německé Desavě, ale nakonec závod vynecháte. Pro delší pauzu jste se rozhodl i kvůli zdraví?

Trochu ano. Ze dvou závodů v Číně jsem se vrátil rozhozený, docela mě rozbily. V Pekingu jsem dost bojoval, jestli vůbec doházím, bolí mě spodek zad, což se projevuje v technice. Trápila mě i achilovka, ale snad je to na dobré cestě a ta pauza se zúročí, protože pak už je ten program dost našlapaný a nebude čas přitrénovat. Chci se dát do pořádku, abych stabilně házel někam za 86 metrů a občas oštěp někam uletěl.

Jste druhý ve světových tabulkách za Finem Pitkämäkim, láká vás se vrátit do čela?

Jestli je člověk první nebo druhý nehraje takovou roli, i když samozřejmě je to jedna z met, po které člověk při závodech pokukuje. Nejdřív výkon roku, pak osobák a třeba i ta devadesátka.

Tero Pitkämäki se poslední roky trápil, neožil ani vloni, kdy se částečně připravoval ve vaší skupině. Překvapuje vás, jak letos začal?

Tero je v dobré pohodě, myslím, že bude mít povedenou sezónu a naváže na výsledky, jaké měl dřív. Naopak Andreas Thorkildsen spíš navazuje na ty své poslední výsledky, pořád dělá technické chyby, nemá živé nohy a oštěp mu neletí. V Šanghaji odcházel po rozhazování, že ho zabolelo v třísle. Ale nevím, na kolik to bylo vážné a nakolik viděl, že mu to tolik nejde a nechtěl bojovat s 80 metry…

Vaší tréninkové kolegyni Barboře Špotákové se minulý týden narodil syn Janek. Už jste se na něj byl podívat?

Zatím ne, ale bavili jsme se o tom na tréninku. Bára nám psala hned zprávy, tak jsme jí samozřejmě gratulovali. Já jsem teď s Lukášem Melichem na soustředění v Nymburce, tak jsme se zatím na případné návštěvě nedomlouvali.

Reklama