Hlavní obsah

Půlmaraton v San Diegu vyhrál Keňan Koech ve skvělém čase 58:41

San Diego

Keňan Bernard Koech vyhrál půlmaraton v San Diegu v nejrychlejším času sezony a ve čtvrtém nejlepším času všech dob 58:41 minuty. Jeho výkon ale v historických tabulkách figurovat nebude, neboť profil trati nesplňuje požadavky Mezinárodní atletické federace.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Keňský vytrvalec Bernard Koech (zcela vpravo).

Článek

"Čekal jsem, že to bude rychlý závod," prohlásil Koech, který má na kontě už jedno letošní půlmaratonské vítězství v březnu v Lisabonu za 59:54. "Jsem ve skvělé formě. Dnes jsem už v polovině trati věděl, že to bude velmi rychlý čas," uvedl pětadvacetiletý Keňan, který se od soupeřů vzdálil už na osmém kilometru.

Na druhém místě doběhl Augustine Kipchoge (1:00:18) a triumf Keňanů završil třetí Stephen Kibet (1:01:43). Koech by se mohl stát alespoň rekordmanem na trati 10 mil, která splňuje požadavky IAAF a kterou Keňan zvládl za 44:47. Dosavadní nejlepší výkon 44:53 držel Haile Gebrselassie z roku 2006.

Maraton v San Diegu v rámci běžeckého svátku vyhrál další keňský vytrvalec Simon Njoroge v nevýrazném času 2:15:00, ženskou vítězkou se stala Ruska Natalija Sergejevová (2:35:05). Půlmaraton mezi ženami se stal kořistí Keňanky Edny Kiplagatové (1:08:57).

Reklama

Související témata: