Hlavní obsah

Brejchové zlepšuje náladu pes

PRAHA

Smolný olympijský závod, v němž Nikola Brejchová přišla o medaili v poslední sérii, je pryč, do nové sezóny by oštěpařka mohla vzhlížet s optimismem. Ale nemůže. "Bolí mě záda, vůbec nevím, kdy budu moct zase házet. Je to docela vážné," posteskne si. První příznaky potíží ji potkaly už před finálovým závodem Grand prix v Monte Carlu.

Článek

Během krátké zimní přestávky neodezněly a Brejchová je bezradná. "Takové problémy jsem ještě neměla, řekli mi, že budu házet až někdy v dubnu," říká smutným hlasem. Podobnými problémy dříve trpěl i kolega Brejchové Jan Železný. "Oštěpařská rotace je nepřirozená a páteř dostává více zabrat," vysvětluje rodačka ze Zlína.

Příprava na novou sezónu tedy dostala vážnou trhlinu. "Trénuju všechno, jen ne oštěp," s hořkým úsměvem přiznává oštěpařka, která do vrcholové atletiky vtrhla pod jménem Tomečková. "Moje výhoda ale je, že po dvou trénincích jsem schopná jít na závody," nachází optimistický pohled. Dvě delší přestávky už má za sebou, když se neúspěšně pokoušela o založení rodiny, mezi špičku se vždy dokázala vrátit.

Sní o útulku pro psy

Datum příštího startu na atletickém mítinku zatím nezná, a tak se raduje hlavně z nového zvířecího člena své domácnosti. "Je to rhodeský ridgeback," hlásí. "Štěňátko" váží asi 45 kilogramů a měří 70 cm. "Je zrzavohnědý a typický tím, že má na zádech pruh proti srsti. Už mám nakoupené knížky a zjistila jsem si, kde je nejbližší cvičiště," nadšeně popisuje oštěpařka Olympu, která se svým psím miláčkem byla včera na prohlídce u veterináře.

O Grifovi si teď může povídat se svou diskařskou kolegyní Věrou Cechlovou-Pospíšilovou, i když její buldoček Fanda je podstatně menšího vzrůstu. "Jsem fakt milovník psů, jednou bych nějaký útulek nebo penzión pro ně chtěla," zasní se Brejchová. Grifovi dokonce pravděpodobně obětuje zahraniční soustředění. "Bude to asi všechno na mně, protože manžel řekl, že ho bude mít na hraní," usmívá se.

Čtvrté místo vynahradily hranolky

Na svoji druhou vášeň - rychlá auta - teď ale musí na nějaký čas zapomenout. Původně se měla na podzim na mosteckém okruhu posadit za volant tahače, Škody Octavie i Alfy Romeo. Kvůli zdravotním potížím byl termín projížďky posunut na neurčito. "Dohodnuté to je, teoreticky bych měla jet v březnu nebo v dubnu, ale záleží také na počasí," předvídá třicetiletá oštěpařka.

Aténský závod už bere s humorem, jako dar dostala i pytel brambor jako symbol čtvrtého místa. "Co jsem s nimi udělala? Byly z nich dobré hranolky," směje se atletka.

Reklama