Hlavní obsah

Desetiboj v Kladně bude bez Šebrleho i Helceleta

Praha

Víkendový vícebojařský mítink v Kladně se bude muset obejít bez českých desetibojařských es. Roman Šebrle již dříve avizoval, že ho velmi pravděpodobně nepustí na start dlouhodobý problém s patou, což se potvrdilo. Adam Sebastian Helcelet dá přednost doléčení bolavého stehenního svalu.

Foto: Kerstin Joensson, ČTK/AP

Desetibojař Adam Sebastian Helcelet na mítinku v Götzisu.

Článek

Osmatřicetiletý Šebrle byl v zimě půl roku na soustřední na Havaji, ale bolavá pata, jež mu neumožnila dokončit olympijský desetiboj v Londýně, se neumoudřila. "Bolí mě, když běhám rychle v tretrách," řekl olympijský vítěz z Atén. Vážně ohroženo je tak jeho plánované loučení s kariérou v letošní sezoně. Bývalý světový rekordman chtěl absolvovat padesátý desetiboj nad 8000 bodů.

"Zatím nehledáme žádný další desetiboj," řekl manažer Alfons Juck. Pokud by chtěl Šebrle startovat na srpnovém mistrovství světa v Moskvě, musel by splnit limit A 8200 bodů, nebo překonat Helceletův výkon z Götzisu 8075 bodů. S limitem B (8000) může na MS pouze jeden atlet.

Helceleta trápí zranění

Helcelet si v Rakousku sice vytvořil osobní rekord, ale v průběhu závodu se za chladu a deště potýkal s bolavým svalem. Hned po příjezdu z Götzisu zašel za doktory a stále je navštěvuje. "Noha na tom pořád není nejlépe, nechám to radši pořádně doléčit," řekl Helcelet. "Asi bych mohl makat normálně, ale nechci to pokazit," dodal.

Českou vlajku by tak v Kladně měla držet národní rekordmanka Eliška Klučinová v souboji s Ukrajinkou Hannou Melnyčenkovou a Polkou Karolinou Tymiňskou. Jasným favoritem soutěže mužů bude Bělorus Andrej Kravčenko, přijede také Kazach Dmitrij Karpov.

Reklama

Související témata: