Hlavní obsah

Stadión pro OH v Brazílii čekají kvůli nebezpečné střeše dlouhé opravy

Rio de Janeiro

Stadion v Riu de Janeiro, který bude při olympijských hrách v roce 2016 hostit atletické soutěže, se kvůli opravě střechy na 18 měsíců uzavře. Stadion Joaa Havelange, který byl dokončen před šesti lety, je mimo provoz od března, kdy kontrola odhalila konstrukční vady. Podle inspekční zprávy by mohla střecha ohrozit diváky, pokud by rychlost větru překročila 63 km/h.

Foto: Kerstin Joensson, ČTK/AP

V Brazílii by se měl představit i český desetibojař Adam Sebastian Helcelet.

Článek

Technická komise, kterou jmenovali zástupci města, zjistila několik závad včetně prasklých a pokroucených pilířů střechy. Po jejich odstranění by se měl stadion znovu otevřít začátkem roku 2015, rok a půl před začátkem olympiády. Je ale možné, že poté bude muset být uzavřen ještě jednou kvůli zvýšení kapacity hlediště ze současných 45.000 diváků na 60.000, jak požaduje MOV.

Stadion, jemuž Brazilci říkají Engenhao, byl vybudován pro Panamerické hry v roce 2007 a po sérii odkladů a problémů s překročeným rozpočtem byl otevřen jen měsíc před jejich začátkem. V uplynulých třech letech byl hlavním stadionem v Riu, protože slavný Maracaná procházel rekonstrukcí před fotbalovým mistrovstvím světa 2014 a letošním Pohárem FIFA. Maracaná bude hostit i zahajovací a závěrečný ceremoniál olympijských her.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články