Hlavní obsah

Zlatá tretra nabídne ve štafetě souboj Bolta s Powellem

Ostrava

Další ohlášenou hvězdou atletického mítinku Zlatá tretra Ostrava je Jamajčam Asafa Powell. Někdejší světový rekordman v běhu na 100 metrů nastoupí 27. června na zrekonstruovaném stadiónu ve Vítkovicích ve štafetě na 4x100 metrů a na jejím posledním úseku změří síly s šestinásobným olympijským vítězem Usainem Boltem.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jamajský sprinter Asafa Powell na trati 100 metrů na mítinku Zlatá tretra v Ostravě.

Článek

Další z jamajských sprinterských hvězd Yohan Blake naopak do Vítkovic nepřijede. Úřadujícího mistra světa na stovce trápí zdravotní problémy a pořadatelé nechtějí riskovat, že by na poslední chvíli svou účast zrušil. "Nechtěli jsme se na to spoléhat. Dohodli jsme se s manažery, že jeho start o rok odložíme. Powella jsme měli v záloze a jsme rádi, že jsme se narychlo domluvili," řekl v pondělí na tiskové konferenci manažer mítinku Alfons Juck.

Powell je držitelem nejrychlejšího času na 100 metrů v historii Zlaté tretry. V roce 2010 zaběhl v Ostravě 9,83 sekundy, což je i rekord na českém území. Stále má na kontě nejvíc zaběhnutých stovek pod 9,80 na světě. Ve Vítkovicích poběží na posledním úseku štafety karibského výběru, v němž zatím potvrdil účast mistr světa z roku 2003 Kim Collins z ostrovů Svatý Kryštof a Nevis a vicemistr světa 2007 Derrick Atkins z Baham.

Očekává se Powellův souboj s aktuálním světovým rekordmanem Boltem, jenž se představí na závěrečném úseku za výběr Racers Track Club. S jamajským fenoménem v týmu nastoupí i dvojnásobný olympijský vítěz ve štafetě Michael Frater, další dvě místa určí trenér Glenn Mills po jamajském mistrovství.

Powell se do Ostravy těší na fanoušky

"Do Ostravy se vracím rád. Vždycky se mi tam dařilo a nemůžu zapomenout na skvělé publikum. Už v roku 2005 jsem běžel na úrovni světového rekordu, ale počasí nespolupracovalo. Věřím, že v tomto roce navážu na výkony z dosavadních vystoupení," uvedl Powell v tiskové zprávě.

Pořadatelé přidali i další dvě nová jména ve startovním poli: lídra letošních tabulek na 3000 metrů překážek Consesluse Kipruta z Keni, který by v Ostravě měl atakovat rekord krajana Paula Kipsieleho Koeche 8:02,55. Stejná disciplína žen se v programu mítinku objeví po sedmi letech a její ozdobou bude vítězka Diamantové ligy, africká rekordmanka a dvojnásobná bronzová medailistka z mistrovství světa Milcah Chemosová z Keni.

Startovní listina Zlaté tretry momentálně čítá devět olympijských vítězů a deset aktuálních lídrů letošních světových tabulek. Hlavní postavy na své odhalení čekají ještě v běhu na 800 a 5000 metrů mužů a 100 metrů překážek žen.

Reklama

Související témata: