Hlavní obsah

Napodobí Hejnová Mosese? Soupeřky se nachystají, ví kouč neporazitelné překážkářky

Praha

Legendární překážkář Edwin Moses po deset let dobíhal do cíle stále jako první, jeho vítězná šnůra trvala 122 závodů. Zuzana Hejnová tuto rekordní sérii nemá zatím ani na dohled, ale bilance z úvodu sezóny pět mítinků–pět vítězství budí respekt.

Foto: Reuters

Zuzana Hejnová v cílové rovince závodu Diamantové ligy v Oslu.

Článek

Závodila v Evropě, Asii i Americe, v horkém Eugene, deštivé Praze i chladném Oslu. Měla proti sobě všech šest největších soupeřek z her v Londýně, většinu z nich opakovaně. Přesto se Hejnová může titulovat jako letos neporažená. I Usain Bolt jí tohle označení může závidět…

Moskva ukáže

Jenže ten hlavní závod přijde na den přesně za dva měsíce. Finále mistrovství světa v Moskvě. „A podle něj se bude sezóna posuzovat,“ ví i Hejnové trenér Dalibor Kupka.

Zatím je výkonnost ostatních překážkářek oproti předchozím letům slabší. „Překvapilo mě to. Ale může to být tím, že si po olympiádě vybraly delší odpočinek, Šéba měl po Aténách také volnější podzim a rozjížděl se pak pomaleji,“ připomíná Kupka svého bývalého svěřence Romana Šebrleho.

Pozor na Rusku

„Samozřejmě nevím, jak se připravují ostatní. Anťuchová teď zase běhá tužku, ale vždycky se zázračně nachystá,“ upozorňuje trenér na nevyzpytatelnou olympijskou vítězku. „Američanka Demusová začala pomaleji než v minulých letech, ale určitě se také dobře připraví, Britka Shakes-Draytonová se zase letos zlepšila na hladké čtvrtce,“ připomíná Kupka.

Hejnová naopak po odchodu ze skupiny Rychlých holek u nového kouče vloni žádnou delší pauzu neměla. „Naběhala toho hodně, chystali jsme se na halu, i když jí původně absolvovat nechtěla. Já mam ale zkušenost, že když se povede halová sezóna, daří se i venku,“ říká kouč.

Výkonnost udržet umí

Až šampionát v ruské metropoli odhalí, jestli je česká překážkářka svojí výkonností opravdu o tolik jinde než zbytek světa, nebo má jen jinak načasovanou formu. „Vždycky je těžké tu výkonnost udržet, ale Zuzka je typ, který to umí, což předvedla i v hale, kdy běhala rychle od ledna do března,“ říká Kupka.

Před mistrovstvím světa ještě Hejnovou čekají čtvrtky s překážkami na Zlaté tretře a Diamantových ligách v Paříži a Londýně.

Je reálné, aby zůstala neporažena i na konci sezóny? „Jestli se objeví tři holky, které budou běhat pod 53 sekund, tak těžko. Ale i Zuzka má rezervy, v Oslu běžela v chladu a větru, což si pamatuju, že u mě dělalo rozdíl až jedné sekundy,“ dodává bývalý překážkář Kupka.

Kdo je letos neporazitelný
Conseslus Kipruto (Keňa)3000 m př.
Amatle Montshoová (Bots.)400 m
Abeba Aregawiová (Švéd.)1500 m
ZUZANA HEJNOVÁ (ČR)400 m př.
Caterine Ibarguenová (Kol.)trojskok
Sandra Perkovičová (Chorv.)disk
Christina Obergföllová (Něm.)oštěp
Pozn.: Uvedeni jsou atleti, kteří letos vyhráli všechny tři své úvodní starty v Diamantové lize.

Reklama