Hlavní obsah

Dcera šampióna? To talentovaná atletka Dvořáková slyší nerada

Tábor

Barbora Dvořáková už si zvykla, že když se objeví na atletických závodech, představují jí jako dceru trojnásobného mistra světa v desetiboji Tomáše Dvořáka. I když se s tím stejně jako její dvojče Kateřina snaží bojovat.

Foto: Jan Kucharčík

Barbora Dvořáková při mistrovství republiky v Táboře.

Článek

„Jednou jsem šla i za moderátorem, ať to pořád neříká, ale on má svoji hlavu, asi do něj budeme muset víc hučet,“ usmívá se šestnáctiletá Barbora, která při mistrovství republiky v Táboře překonala limit pro dorostenecké mistrovství světa do 17 let v Doněcku už ve druhé disciplíně – po překážkách i v dálce, když zůstala jen tři centimetry za šestimetrovou hranicí.

Maminka trenérkou

Slavné jméno jí podle jejího názoru na stadiónu nijak nepomáhá. „Nevnímám, že by to pro mě bylo plusové,“ přiznává. Jinak ale na své rodiče nedá dopustit. „Máma skákala do dálky, taťka dělal desetiboj, za ty geny jsem určitě ráda,“ ujišťuje talentovaná atletka.

Právě maminka Gabriela ji i sestru trénuje. „Jen když si neví rady, tak řekne tátovi, ať přijde pomoct,“ říká Dvořáková. „Táta nás zase motivuje. On ve mně vidí hodně, většinou asi víc, než bych mohla,“ myslí si.

„Mamka zase říká, že z nás nechce mít nějaké mistryně nebo olympioničky. Hlavně chce, abychom se neflákaly a bavilo nás to,“ tlumočí Barbora Dvořáková přání své maminky. Sama by se ale navázání na úspěchy svých rodičů nebránila. „Asi bych si dala říct, ale je to ještě daleko,“ ví.

Sestra je zraněná

Právě k vícebojům zřejmě bude Barbora Dvořáková směřovat. „Zatím nevím, čemu se věnovat, ale je pravda, že mě víceboje baví nejvíc,“ přiznává. Těžkou konkurenci může mít přímo doma. „Bára je pracovitá a na rozdíl od sestřičky zdravá,“ naráží Tomáš Dvořák na zranění kotníku dcery Kateřiny.

Ta na stadiónech chybí i svému dvojčeti. „Všude jsme spolu byly i v dětství, s Káčou se dokážeme neuvěřitelně hecnout. Ve víceboji by teď asi byla lepší než já,“ uznává Barbora. A to mají doma ještě v záloze třetí sestru, desetiletou Terezu.

Reklama