Hlavní obsah

Koulař Nelson se dočkal. Po devíti letech si mohl vychutnat triumf z Atén

Des Moines

Devět let po olympijských hrách v Aténách si bývalý americký koulař Adam Nelson pověsil na krk zlatou medaili a oběhl vítězné kolečko. Nestalo se tak v řecké metropoli, ale na stadiónu v Des Moines v americkém státě Iowa, kde v neděli převzal cenný kov, který mu připadl dodatečně po diskvalifikaci Ukrajince Jurije Bělonoga za doping.

Foto: Charlie Neibergall, ČTK/AP

Americký koulař Adam Nelson se zlata dočkal.

Článek

"Snad je to zpráva, že dělat věci poctivě se vyplatí," prohlásil sedmatřicetiletý Nelson po slavnostním ceremoniálu, při němž si také vyslechl americkou hymnu. "Nemusí to být hned, ale v dlouhodobém horizontu se musíte držet svého a nakonec se to vyplatí," dodal koulař, který si slavnostní moment vychutnal s manželkou a dvěma dcerami.

Kariéru ukončil Nelson loni poté, co se marně snažil kvalifikovat na svou čtvrtou olympiádu. Ve sbírce má mistr světa z roku 2005 vedle aténského zlata ještě stříbro z her v Sydney. Před devíti lety ve starověké Olympii Nelson vedl až do poslední série výkonem 21,16 metru, který Bělonog závěrečným vrhem vyrovnal a díky lepšímu druhému pokusu bral zlato. O cenný kov přišel loni poté, co Mezinárodní olympijský výbor nechal otestovat archivované vzorky.

Reklama

Související témata: