Hlavní obsah

Kubánci distancovali dalšího překážkáře, světovou dvojku Ortegu

Havana

Kubánská atletická federace distancovala po bývalém světovém rekordmanovi Dayronu Roblesovi i svého druhého špičkového běžce na 110 metrů překážek Orlanda Ortegu. Svaz držiteli letošního druhého nejlepšího času na světě zakázal účast na šampionátu v Moskvě kvůli "vážnému disciplinárnímu prohřešku".

Foto: Martin Meissner, ČTK/AP

Kunánský překážkář Orlando Ortega na OH v Londýně.

Článek

Tím byla podle šéfa kubánského svazu Jorgeho Luise Sáncheze Ortegova neúčast na mítinku 11. června právě v ruské metropoli, jenž sloužil jako generálka na srpnové MS. "On i jeho kouč Kelvis Antúnez tam odmítli startovat, i když jejich účast byla potvrzena," řekl Sánchez deníku Granma.

Ortega, šestý muž z loňských olympijských her v Londýně, dostal šestiměsíční distanc, kvůli němuž přijde o vrchol sezóny v Moskvě i o další mezinárodní mítinky. O funkci reprezentačního trenéra přišel i Antúnez, syn kouče dalšího "rebela" Roblese Santiaga Antúneze.

Patřil k velkým nadějím

Jednadvacetiletý Ortega letos zaběhl na Diamantové lize v Eugene čas 13,08 sekundy a patřil k velkým kubánským nadějím na medaili z Moskvy.

Tam nebude startovat ani Robles. Bývalý světový rekordman a olympijský vítěz z Pekingu 2008 se sice začátkem června na mítinku v Turíně vrátil po téměř roční pauze způsobené zraněním, okamžitě však byl svazem, s nímž má dlouhodobé spory, distancován. Může se však díky členství v monackém klubu alespoň účastnit mítinků.

Reklama

Související témata: