Hlavní obsah

Bekele je zpátky na místě činu, jmenovku už má správnou

Ostrava

Byl to tehdy úsměvný moment na cestě Kenenisy Bekeleho do historie. Jeden z nejslavnějších vytrvalců všech dob na ostravské Zlaté tretře v roce 2004 běžel se startovním číslem se jmenovkou T. Bekele určenou původně pro jeho bratra Tarika, který měl startovat jako vodič. Do světa tak letěly fotografie s časem nového světového rekordu na 10 000 m, ale se špatnou jmenovkou.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Etiopský vytrvalec Kenenisa Bekele

Článek

„Pamatuju si to,“ usmíval se trojnásobný olympijský vítěz. „Před startem jsem si toho vůbec nevšiml, až po závodě jsem se podíval na číslo a bylo to legrační,“ vyprávěl jednatřicetiletý vytrvalec, který se do Ostravy vrátil po devíti letech, aby se tentokrát představil na pětikilometrové trati.

A číslo už dostal správné, na jmenovce má při bratrově neúčasti napsáno jen „Bekele“.

Láká ho maratón

Světový rekordman na 5000 i 10 000 metrů ale možná atletické ovály brzy opustí. Po deseti letech od jeho prvního světového zlata ho láká maratón. „Chtěl bych ho zkusit už na konci roku po mistrovství světa,“ přiznává.

„Ale není lehké skočit z desítky na tak dlouhou trať, musím se pořádně připravit a nejdřív si zkusit nějaký půlmaratón,“ naplánoval si Bekele, jenž v Ostravě bude bojovat o nominaci na mistrovství světa do Moskvy na pětikilometrové trati. „Chtěl bych běžet pod třináct minut,“ předsevzal si.

Reklama