Hlavní obsah

Kladiváře Melicha potěšila v Ostravě druhá osmdesátka, výhra mu však unikla

Ostrava
Aktualizováno

Český kladivář Lukáš Melich obsadil na Zlaté tretře v Ostravě druhé místo a podruhé v kariéře přehodil osmdesát metrů. Za deset dní starým osobním rekordem zaostal výkonem 80,16 metru o 12 centimetrů. Od druhého pokusu v soutěži den před hlavním programem mítinku vedl, v poslední sérii ho však přehodil o 69 centimetrů lídr světových tabulek Maďar Krisztián Pars.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Kladivář Lukáš Melich obsadil na Zlaté tretře druhé místo.

Článek

Soutěž žen vyhrála rovněž díky hodu z poslední série Němka Betty Heidlerová, která poslala náčiní do vzdálenosti 75,24 metru a připsala si už desáté vítězství v řadě. Druhá skončila Polka Anita Wlodarczyková, která hodila o 26 cm méně. Česká kladivářka Tereza Králová byla osmá (67,68).

Překvapivě skončila soutěž diskařů, který vyhrál Němec Martin Wierig (67,46) před svým slavným reprezentačním kolegou Robertem Hartingem. Mistr světa a olympijský vítěz hodil o 36 cm méně. Nedařilo se Polákovi Piotru Malachowskému, vedoucímu muži světových tabulek, který byl pátý (66,95).

Magická hranice padla i v zimě a dešti

Melich prokázal, že má životní sezónu a mohl by v srpnu v Moskvě útočit na medaili z mistrovství světa. V Ostravě překonal magickou hranici, třebaže byla zima a často pršelo. "Výkon je na tyhle podmínky skvělý," uznal. Obzvlášť, když o víkendu házel v podobných podmínkách na mistrovství Evropy družstev v Dublinu, odkud se vrátil unavený. "Ale samozřejmě jsem chtěl vyhrát, kdo by nechtěl," našel vadu na kráse ostravské soutěže.

I když až do poslední série vedl, věděl, že nemá nic jisté. "Pars je ostřílenej borec. Patří k těm, s nimiž se musí počítat až do posledních pokusů," uvedl Melich. Po Maďarově hodu měl ještě šanci se do čela vrátit. "Snažil jsem se uvolnit, ale už jsem byl malinko unavený," dodal.

Déšť mu nevadil. "Kruh je tu dobrý, drží i za mokra, nesmeká se to. Na výkonu to moc znát nebylo," uvedl Melich. I proto ví, že má formu. "Ale chce to s ní nakládat rozumně. Čeká mě pár závodů a pak už to budeme ladit směrem k Moskvě," vidí šanci na svou první velkou medaili. Na kontě má čtyři z deseti nejdelších hodů roku na světě. "Je to potěšující, kéž by to pokračovalo."

Atletický mítink Zlatá tretra v Ostravě:
Muži:
Disk:
1. Wierig 67,46
2. Harting (oba Něm.) 67,10
3. Hadádí (Írán) 66,98,
...7. Bárta (ČR) 57,56
Kladivo:
1. Pars (Maď.) 80,75
2. Melich (ČR) 80,16
3. Sokyrskyj (Ukr.) 76,97.
Ženy:
Kladivo:
1. Heidlerová (Něm.) 75,24
2. Wlodarczyková (Pol.) 74,98
3. Klaasová (Něm.) 71,48,
...8. Králová (ČR) 67,68.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články