Hlavní obsah

VIDEO: Lavillenie si splnil sen všech tyčkařů. Skáče doma na zahradě!

Ostrava

Možná si sousedi zprvu říkali, jestli to nepřehnali s místní vyhlášenou brandy, když za plotem zahlédli muže vznášejícího se v téměř šestimetrové výšce. Teď už občané města Cognac v jižní Francii vědí: to jen trénuje olympijský vítěz ve skoku o tyči Renaud Lavillenie.

Renaud Lavillenie a jeho trénink na zahradě.

 
Článek

Ten na první pohled bláznivý nápad dostal před rokem. „Rozhodl jsem se zavolat výrobci tyčkařských doskočišť, jestli by pro mě na zahradu nemohl jedno vyrobit,“ popisoval Lavillenie v Ostravě, kde ozdobil Zlatou tretru rekordem mítinku 592 cm.

Od plotu oddělujícího jeho a sousedův pozemek se rozběhne kolem zdi svého domu, odrazí se do výšky oken v prvním patře a dopadne na doskočiště u živého plotu na konci zahrady.

„Takový je přece sen každého tyčkaře, zaskákat si přímo před domem,“ usmíval se šestadvacetiletý tyčkař. „Trénovat ale chodím samozřejmě na stadión, doma se občas jen tak bavím skákáním,“ vyprávěl nejlepší skokan současnosti.

Desetibojařský projekt

Tyč si zamiloval od dětství, jeho tatínek trénuje v místním klubu. „Když jsem začínal s atletikou, rovnou jsem skákal, už v sedmi letech. Ale na závody v tyči jsem byl ještě malý, tak jsem i běhal,“ vzpomínal Lavillenie.

Všestrannost mu zůstala, i dnes si občas na domácích závodech vyzkouší jiné disciplíny. Třeba 110 metrů překážek zvládne za čtrnáct a půl sekundy. A tak nesměle pokukuje po desetiboji. „Až jednou bude třeba po sezóně čas, chtěl bych si ho vyzkoušet. To je takový můj projekt,“ usmíval se.

A neměl by nízké ambice. „Kolem 7000 bodů bych udělat chtěl. Ale všechny vrhy by pro mě byly složité,“ připustil 175 centimetrů vysoký Lavillenie.

Debatám o skoku o tyči se na rodinných setkáních těžko vyhne, této disciplíně se věnuje i jeho 21letý bratr Valentin. Starší ze sourozenecké dvojice se ale umí od atletiky odreagovat. Jak nejlépe? „Na motorce. Už jsem jel i závod na okruhu v Magny Cours,“ vypráví.

Co nejblíž Bubkovi

Ve sbírce atletických úspěchů Lavilleniemu chybí poslední zlato, to z mistrovství světa. Dalším plánem je snažit se dál přibližovat výkonům světového rekordmana Sergeje Bubky. Zatím se nejvýš dostal na 601 cm, o čtrnáct centimetrů níže než ukrajinská legenda. „Co mi chybí? Potřebuju se dostat na tvrdší tyče v ideálních podmínkách a dobrém větru,“ říká.

Letos na halovém ME v Göteborgu už se přenesl i přes 607 cm, což se kromě Bubky už nikomu jinému nepovedlo, jenž laťka poskočila na horní hranu držáků a pokus nemohl být uznán.

Reklama