Hlavní obsah

Nool se loučí s kariérou, sedmiboj v Tallinnu má derniéru

PRAHA

Olympijský vítěz ze Sydney z roku 2000 Erki Nool končí letos kariéru, a tak osmý ročník tradičního vícebojařského klání o víkendu v Tallinnu, jehož je pořadatelem, bude derniérou. Čtyřikrát je v historické tabulce zapsán na prvním místě olympijský vítěz Roman Šebrle, který bude rozlučce národního hrdiny přítomen.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Roman Šebrle

Článek

Původně chtěl zkusit pouze tři disciplíny, na poslední chvíli se ale rozhodl absolvovat všech sedm a odcestoval do Estonska již ve čtvrtek.

Ve startovní listině chybějí oba Američané Tom Pappas a stříbrný olympionik Bryan Clay, s vícebojem už skončil také Rus Lev Lobodin. Halovou sezónu vynechává další Čech Tomáš Dvořák, přihlášku neposlal ani silný Brit Dean Macey. Mítink vynechávají i špičkový Rus Alexander Pogorelov a zejména bronzový desetibojař z Atén Kazach Dmitrij Karpov.

Nool tak bude patřit mezi adepty na poslední vítězství, o přední pozice by s ním měli bojovat Nizozemec Chiel Warners či Ukrajinec Alexandr Jurkov. Ve hře bude určitě i zkušený Jón Arnar Magnússon z Islandu. Šebrle chtěl původně startovat jen ve vrhu koulí, skoku vysokém a skoku o tyči. "Na posledních trénincích v úterý a ve středu se mu dařilo, tak se rozhodl, že se pokusí absolvovat celou soutěž," vysvětlil atletův manažer Alfons Juck.

Ve sbírce má český světový rekordman v desetiboji už čtyři tallinnská vítězství z let 2000, 2001, 2003 a 2004, za což si z Estonska přivezl typické sochy běžce, koulaře, výškaře a dálkaře. "Je to škoda, že ten mítink končí, chtěl jsem zkompletovat sbírku," litoval trochu český vícebojař. Šebrle drží od roku 2000 rovněž rekord mítinku výkonem 6358 bodů. Úvodní sprint na 60 metrů odstartuje v sobotu ve 13:30 SEČ, o den později je závěrečný běh na 1000 metrů naplánován na 15:45 SEČ.

Reklama