Hlavní obsah

Maslák změní trať i kategorii. Medailové ambice ho ale neopouštějí

Praha

Je nezpochybnitelným vládcem evropské čtvrtky. Vyhrál poslední kontinentální šampionáty v hale i venku, nejrychlejším Evropanem je také v letošní sezóně. Teď má Pavel Maslák před sebou další výzvu: rozloučit se medailí s věkovou kategorií do 23 let. Aby to neměl moc snadné, zvolil si pro evropský šampionát, který začíná ve středu v Tampere, dvousetmetrovou trať.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Čtvrtkaře Pavla Masláka čeká v Tampere dvoustovka a štafety.

Článek

Té už dvaadvacetiletý atlet odrostl, jeho prioritou je v poslední době čtvrtka, na níž by ve Finsku téměř jistě neměl konkurenci.

„Probírali jsme to do poslední chvíle. Ale když už Pavel vyhrál Evropu dvakrát mezi seniory, rozhodli jsme se otestovat rychlost a čtvrtku ladit až směrem k mistrovství světa. Když na ní bude v Moskvě ve finále, je to daleko víc než zlato z dvoustovky na třiadvacítkách,“ ví Maslákův kouč Dalibor Kupka.

Odpočine si od rutiny

Jeho svěřenec volbu uvítal. „Aspoň si odpočinu od té čtvrtkařské rutiny,“ těší se obhájce bronzu ze šampionátu v Ostravě. Na dvoustovce ale bude mít těžkou úlohu, tabulkově lepší čas mají všichni tři přihlášení Britové v čele s vycházející hvězdou Adamem Gemilim.

„Když se mi všechno povede, medaili bych mohl urvat. Asi k tomu bude třeba český rekord ve finále,“ tuší majitel národního historického maxima 20,59 z Tábora. „Když budou dobré podmínky a foukat do zad, mohl by ho vylepšit. Rychlý letos je,“ přitakává Kupka.

Šest startů

Nejen na dvoustovce ale Maslák předvede finským divákům svoji rychlost i tradiční rukávky. Od pátku do neděle by se měl představit na dráze celkem šestkrát, bude totiž tahounem obou štafet. A to byl původně přihlášený ještě na stovku…

„Ale to už by toho bylo moc. Se sprinterskou štafetou absolvuje rozběh, se čtvrtkařskou by to se semifinále dvoustovky zkombinovat nešlo, tak budeme doufat, že kluci postoupí i bez něj,“ říká Kupka. „Ale zažil jsem i náročnější program,“ nestresuje se množstvím startů Maslák.

Věří si i na štafetový limit

Rodák z Havířova má ze štafety na 4x100 metrů stříbro z juniorského ME z roku 2009, teď v obměněné sestavě s Jirkou, Šťastným a Desenským opět věří ve stupně vítězů. Dokonce i v pokoření limitu pro MS v Moskvě 39,20 s.

„To by se muselo sejít všechno ideálně,“ přemítá trenér Kupka. Maslákovu víru ale nenalomí. „Ve finále budeme nahecovaní, určitě ho můžeme atakovat. A i v dlouhé štafetě je medaile reálná,“ neztrácí sprinter sebedůvěru.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články