Hlavní obsah

Desítky tureckých atletů čelí podezření z dopingu

Turecká atletika se ocitla na pokraji velkého dopingového skandálu. V minulém měsíci měly údajně desítky tamních špičkových atletů pozitivní dopingové testy. V důsledku toho dokonce hrozí, že Turecko bude vyloučeno z účasti na srpnovém mistrovství světa v Moskvě.

Článek

Dopingoví komisaři mezinárodní federace IAAF provedli "zátah" na atlety při Středozemních hrách, které se konaly na konci června v tureckém městě Mersin. "Mluvíme o skutečně velkém počtu atletů, je jich kolem třicítky," řekl britskému listu The Telegraph nejmenovaný atletický funkcionář.

Zatím nebyly zveřejněny podrobnosti, neboť provinilci podstupují kontrolní testy vzorků B. Jasno by mělo být do několika dnů, ale dosud se objevilo minimum případů, kdy se výsledky lišily od prvních testů.

Vedení IAAF se rozhodlo zaměřit na turecké reprezentanty nedlouho poté, co mělo pozitivní testy osm tamních atletů včetně stříbrného olympijského medailisty v hodu kladivem z roku 2004 Esrefa Apaka.

Od dubna čelí obvinění z dopingu také Asli Cakirová-Alptekinová, olympijská vítězka v běhu na 1500 metrů, a Nevin Yanitová, dvojnásobná mistryně Evropy v běhu na 100 metrů překážek.

Množství dopingových případů nevrhá na turecký sport dobré světlo před blížící se volbou pořadatele letních olympijských her v roce 2020, o které se uchází také Istanbul.

Reklama

Související témata: