Hlavní obsah

Sotomayorův rekord v ohrožení. Katařan a Ukrajinec mu chtějí překazit jubileum

Praha

Zatímco Jarmila Kratochvílová si doma v Golčově Jeníkově v poklidu chystá oslavy třiceti let existence svého světového rekordu na osmistovce, kubánský výškař Javier Sotomayor aby v rodném Limonaru nervózně popocházel, zda se jeho výkon dožije dvacetin.

Foto: Denis Balibouse, Reuters

Ukrajinský výškař Bohdan Bondarenko.

Článek

Ještě před rokem by se tyto úvahy zdály poněkud nemístné. Jenže teď je otázka životnosti výkonu 245 cm z 27. července 1993 na čele historických tabulek po dlouhé době legitimní. Dvacet let se nestalo, aby se dva skokani během jedné sezóny přenesli přes 240 cm.

Ale letošní rok je vysokým skokům zaslíbený. Dvaadvacetiletý Katařan Mutaz Essa Barším a o rok starší Ukrajinec Bohdan Bondarenko, to jsou dva nejžhavější adepti na překonání rekordu výškaře zvaného Kočka z Limonaru.

Jako otec a syn

Jako první se do elitního výškařského klubu „240“ přihlásil Barším na Diamantové lize v Eugene. „Byť to bylo trochu mimo pravidla. Nechal si zvednout laťku o centimetr, což se smí, jen kdyby se pokoušel o světový rekord,“ připomíná atletický šéftrenér Tomáš Dvořák.

To však na hodnotě Katařanově výkonu nikterak neubírá. Barším začínal jako dálkař, ale když se v patnácti letech začal naplno věnovat výšce, jeho osobní rekord prudce stoupal. I díky polskému kouči Stanislawu Szczyrbovi, který ho pro velkou atletiku v emirátu na pobřeží Perského zálivu objevil. „Ale on je víc než jen trenér. Jsme jako otec a syn,“ říká Barším.

Ve Varšavě u svého kouče má přechodné bydliště a právě tam si krátce před Zlatou tretrou poranil zádový sval a od té doby nezávodí. Obavy, že výškařské závody ztratí svůj lesk, ale senzačním způsobem zahnal Bondarenko.

Zlepšení o 10 centimetrů

Proč senzačně? Ukrajinec měl ještě letos osobní rekord 231 cm, před týdnem v Lausanne se vznesl o deset centimetrů výše a skočil na třetí místo historie. A co víc, jeho pokusy o světový rekord 246 cm nebyly beznadějné!

„Co předvedl v Lausanne, bylo strašidelný,“ obdivně říká Dvořák. „Když se naučí mrštně prohnout nad laťkou jako Javier, tak na rekord bezesporu má. Jde o to, aby to nebyl jen jeden výstřel,“ dodává trojnásobný mistr světa v desetiboji.

V Ostravě skončil předčasně

Možná by Bondarenko atakoval podobné výšky už na předchozích závodech, jenže několikrát ukončil soutěž poté, co měl triumf jistý. Třeba v Ostravě. „Řekl mi, že ho bolí noha,“ krčil rameny manažer Zlaté tretry Alfons Juck. Za tři dny už Bondarenko skákal v Birminghamu…

„Mám dva sny. Skočit světový rekord, ať už 246 nebo třeba 250 centimetrů. A pak bych chtěl mít svůj vlastní ostrov,“ rozvyprávěl se talent z Charkova pro ukrajinská média.

Souboj Baršíma s Bondarenkem bude každopádně jednou z ozdob mistrovství světa v Moskvě. „A ruští kluci si to taky nebudou chtít doma nechat nandat,“ upozorňuje Dvořák.

Historické venkovní tabulky
245 Sotomayor (Kuba)27. 7. 1993
243 Sjöberg (Švéd.)30. 6. 1987
241 Paklin (SSSR)4. 9. 1985
241 Bondarenko (Ukr.)4. 7. 2013
240 Povarnicyn (SSSR)11. 8. 1985
240 Matei (Rum.)20. 6. 1990
240 Austin (USA)7. 8. 1991
240 Voronin (SSSR)5. 8. 2000
240 Barším (Kat.)1. 6. 2013

Reklama

Související témata: