Hlavní obsah

Dálkařka Ščerbová překonala 28 let starý rekord

BRATISLAVA

Teprve osmnáctiletá dálkařka Denisa Ščerbová vymazala z českých tabulek jeden z nejstarších rekordů. Na mistrovství Moravy v bratislavské hale Elán skočila v neděli 664 centimetrů a odsunula z prvního místa letitý výkon Jarmily Nygrýnové-Strejčkové ze San Sebastianu z 13. března 1977. Ta tehdy v hale skočila o centrimetr méně.

Článek

Juniorská mistryně světa z loňska tak zároveň splnila limit pro start na halovém mistrovství Evropy i kritérium B na letní mistrovství světa v Helsinkách. Na madridský šampionát v hale s ní odjede i Martina Darmovzalová, která ve stejné soutěži skončila druhá výkonem 655 cm ze třetí série, čímž potřebný limit splnila na centimetr přesně.

Díky Ščerbové padl druhý nejstarší český atletický rekord v kategorii žen. Starším už je pouze halové maximum ve vrhu koulí v podání Heleny Fibingerové (22,50 m) z února 1977.

"Tehdy jsem byla ještě bůhvíkde, to si snad nepamatuje ani moje mamka," vtipkovala Ščerbová. V hale dosud skočila nejvíce 643 centimetrů na závodě ve Stuttgartu.

"Když jsem se rozcvičovala, cítila jsem únavu z předchozích závodů," řekla Ščerbová. "Ale přesto jsem cítila, že by to mohlo konečně vyjít," věřila si prý. První pokus asi o stopu a půl přešlápla, ale byl to daleký skok. Rekordní výkon předvedla hned v druhé sérii. "Pak jsem to zabalila a už jsem dál neskákala," uvedla.

Motivoval ji Bábův rekord

Ščerbová se po zimní přípravě cítila dobře, je prý připravena rychlostně i silově, jen se potýkala s výkyvy v technice. Proto jí úvodní mítinky v sezoně nevyšly. "Při dopadu mi padaly nohy," vrátila se k závodům ve Stuttgartu a Göteborgu. "Ale dneska to technicky šlo," radovala se. Když skočila podruhé, věděla, že to byl dobrý pokus. "Myslela jsem na 650," přiznala, že netušila, že dopadla tak daleko.

Dnes byla i psychicky v pohodě, měla motivaci. "Nahecoval mě Jarda," jmenovala svého bývalého přítele výškaře Bábu, jenž skočil absolutní český rekord 237 cm v sobotu v Arnstadtu. [celá zpráva]

"Když mi to trenér zavolal, řekla jsem si, že musím taky něco pořádného skočit," vylíčila svěřenkyně Aleše Dudy, který trénuje i Bábu.

Reklama