Hlavní obsah

Atletiku zakryl stín dopingové aféry. Po černé neděli ji čeká boj o navrácení důvěry

Praha

Necelý měsíc zbývá do startu mistrovství světa v Moskvě. Jenže místo aby natěšení fanoušci rozebírali šance adeptů na titul nejrychlejšího muže planety, probírá se atletický svět ze šoku po nedělním zveřejnění pozitivních testů Američana Tysona Gaye a Jamajčana Asafy Powella.

Foto: Ruben Sprich, Reuters

Sprinteři Tyson Gay z USA (zleva), Jamajčan Nickel Ashmeade a jeho krajan Asafa Powell.

Článek

V pondělí se podařilo rozkrýt kompletní pětici jamajských hříšníků. Oproti prvním zprávám se neprovinil sprinter Nesta Carter. Vedle Powella a trojnásobné olympijské medailistky Sherone Simpsonové hřešili diskaři Allison Randalová, Travis Smikle a výškař Demar Robinson.

Léky v Powellově pokoji

V italském Lignanu, kde se připravovala skupina MVP s Powellem a Simpsonovou, byl zadržen Kanaďan Christopher Xuerub, který s atlety spolupracoval od května jako kondiční trenér. V jeho pokoji policie našla nedovolené prostředky a důkazy, že právě on mohl podat atletům zakázanou látku oxilofrin.

Nebývalé množství léků podle italských médií našla policie i v pokoji, který obýval sám Powell. Vyšetřovatelé údajně zabavili na padesát krabiček a ampulí, které poslali na rozbor. Sprinter však označil tuto informaci za výmysl a na svém Twitteru zveřejnil zprávu italské policie, kde se píše o padesáti tabletách léku proti bolesti Alleve a energetickém nápoji 5 hours Energy.

Zakázaný stimulant

„Oxilofrin je podobně jako třeba efedrin stimulant, který je zakázaný jen při soutěži,“ vysvětluje šéf exekutivy Českého antidopingového výboru Jan Chlumský. Jamajčané byli přistiženi při národním šampionátu v Kingstonu, zatímco Gayův prohřešek byl odhalen při mimosoutěžním testu, inkriminovaná látka u něj zatím nebyla zveřejněna.

„Podle všeho je shodou okolností, že obě kauzy byly zveřejněny ve stejný den, i když data odběrů jsou od sebe přes měsíc vzdálená,“ připomíná atletický manažer Alfons Juck.

Složité dokazování

Powell odmítá, že by zakázanou látku užil vědomě, teorii, že se mu dostala do těla v doplňku stravy, však bude dokazovat těžko.

„Vyloučené to není, někteří výrobci do nich dávají kdeco, ale sportovec riskuje, když si vezme něco neznámého. Pokud by dokázal, že látka nebyla ve složení uvedena, může to být polehčující okolnost, ale zároveň by musel dokázat, že prostředek neužil kvůli zlepšení výkonu,“ říká Chlumský.

Pokud se to nepodaří, dočkají se atleti dvouletého zákazu činnosti.

Kauzy se množí

Černá atletická neděle není zdaleka první kauzou posledních týdnů. Nedávno byla přistižena dvojnásobná olympijská vítězka na dvoustovce Veronica Campbellová-Brownová, podezření čelí desítky tureckých atletů, přibývají kauzy v Rusku…

„Podle mého názoru si každý sport musí projít očistným procesem. Atletika má jeden z nejpropracovanějších antidopingových systémů, kontrol stále přibývá i mimo Evropu. Může to přinést efekt, že se jí podaří eliminovat tu úzkou skupinu, která nedodržuje pravidla,“ věří Juck.

„Je třeba počítat s nějakými oběťmi a poklesem důvěry, ale pokud se k tomu atletika postaví čelem, důvěra se vrátí,“ ujišťuje.

Nejrychlejší stovky historie
9,58 Usain Bolt (Jam.)
9,69 Tyson Gay (USA)
9,69 Yohan Blake (Jam.)
9,72 Asafa Powell (Jam.)
9,77 Justin Gatlin (USA)
9,78 Nesta Carter (Jam.)
9,78 Tim Montgomery (USA)
9,79 Maurice Greene (USA)
9,79 Ben Johnson (Kan.)
Pozn.: Tučně jsou označeny výkony, které byly kvůli dopingu anulovány. Kurzívou pak platné výkony atletů, kteří však byli během kariéry za doping potrestáni nebo měli pozitivní test.

Reklama