Hlavní obsah

OBRAZEM: 200kilometrový maratón z Death Valley na Mt. Whitney. Atleti, nebo hráči se smrtí?

Praha

Pokud byste měli pocit, že počasí ve střední Evropě servíruje až příliš velkou výheň, zkuste se vžít do pocitů účastníků závodu Badwater. Šestatřicátý ročník „nejtvrdšího pěšího závodu na planetě" odstartoval v pondělí v nejteplejším místě Spojených států Death Valley a jeho účastníky čekala ve vedru přesahujícím 50 stupňů 217 kilometrů dlouhá trasa k Mt. Whitney, nejvyššímu vrcholu USA mimo území Aljašky.

Foto: Lucy Nicholson, Reuters

Účastníci ultramaratónu Badwater v oparu horkého vzduchu. Teploty v Death Valley šplhají přes 50 stupňů Celsia.

Článek
Fotogalerie

Badwater v Death Valley, kde závod startuje, je s výškou 85 metrů pod hladinou moře nejen nejníže položené místo Spojených států, ale i na celé západní polokouli. Údolí smrti je současně nejteplejším a nejsušším místem USA, kde teploty šplhají přes padesát stupňů Celsia. Závod je vypsán jako nonstop a ultramaratónci na trase překonají celkové převýšení 3962 metrů. Cíl na úpatí Mount Whitney (4421 metrů) leží ve výšce 2530 metrů.

Legendu mezi ultramaratónskými podniky stvořil v roce 1977 Al Arnold, jemuž se v průběhu sedmdesátých let usadila v hlavě myšlenka trasy, jejíž zdolání bylo podle mnohých nemyslitelné. Na bláznivý podnik se začal připravovat v roce 1973. Dvakrát neuspěl a až o čtyři roky později dokázal sólo za 84 hodin překonat vzdálenost 145 mil (232 km) až na vrchol hory (dnes závodníci na vrchol nešplhají). Za tu dobu jen třikrát zastavil, aby si odpočinul, nikdy ale ne déle než půl hodiny.

„Když jsem se blížil k Mt. Whitney, slyšel jsem štěkot kojotů a měl jsem pocit, že se vysmívají mému bláznivému plánu," vzpomínal Arnold, jehož první reakcí na vrcholu hory byl pláč. A to ještě netušil, že mu někdo na úpatí hory ukradl ukrytý spací pytel, v němž chtěl po těžko představitelném martyriu strávit noc.

O deset let později se Badwater běžel poprvé jako oficiální závod. Letos se na start postavilo celkem 97 odvážlivců, 74 mužů a 23 žen. Nejmladším účastníkem je pětadvacetiletá Alexa Dickersonová, nejstarším šestasedmdesátiletý veterán Karsten Solheim, který strasti závodu okusí poprvé v kariéře. Průměrný věk ve startovním poli je 46 let. Rekordní čas drží Brazilec Valmir Nunez, který v roce 2007 zvládl závod za 22:51:29 hod.

Reklama