Hlavní obsah

Xuereb popřel svou vinu v dopingovém případu Powella a Simpsonové

Řím

Masér a kondiční poradce Christopher Xuereb popřel, že by úmyslně dával zakázané látky jamajským sprinterům Asafu Powellovi a Sherone Simpsonové, kteří uvízli v síti dopingových komisařů. Podle Kanaďana, který pracoval v týmu MVP kouče Stephena Francise od května na soustředění v Itálii, jsou atleti sami zodpovědní za své pozitivní testy.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Sprinter Asafa Powell v závodu na 100 m při Zlaté tretře 2013 v Ostravě.

Článek

Jeho vyjádření kontrastuje se slovy agenta atletů Paula Doyla, že se do těl sprinterů zakázané látky dostaly z výživových doplňků, které jim poskytl právě Xuereb. Podle Doyla měl Powell od příchodu Xuereba brát každý den až devatenáct různých doplňků stravy.

"Atleti si musí uvědomit, že oni jsou odpovědni za svůj doping, místo toho, aby hledali nějakého obětního beránka - terapeuta, barmana, či kohokoliv jiného," napsal v oficiálním prohlášení Xuereb. "Jsem extrémně zklamán, že jsem označován za viníka jejich průšvihu. Mezinárodní antidopingová agentura WADA a veřejnost by měly přestat akceptovat tyto výmluvy a vzít na zodpovědnost atlety," prohlásil Kanaďan.

Žádné zakázané látky jsem neposkytoval

Podle jeho slov poskytoval jamajských atletům terapii masážemi a nutriční pomoc, zároveň měl za úkol zrychlit jejich rehabilitaci po zraněních nebo chronických zdravotních problémech. "Hlavně jsem jim oběma neposkytoval žádné zakázané, nebo nelegální substance," snažil se ujistit. "A pokud jsem jim doporučil vitamíny, byly to látky koupené ve velkých obchodech renomovaných značek," napsal. "Navíc jsem dostával instrukce od agenta a samotných atletů a všechny vitamíny kontroloval trenér Francis," dodal.

Xuereb je přesvědčen, že atleti museli brát látky, které on nedoporučil a tudíž o nich nevěděl. "Používali něco, co se mnou nediskutovali, protože podle italské policie byly nalezeny další látky u nich na pokojích," řekl. Atleti měli pozitivní testy na červnovém jamajském mistrovství a hned jak se případ provalil, italská policie Xuereba vyslechla a udělala razii na jeho pokoji i pokojích samotných atletů.

"S italskou policií plně spolupracuji a zodpověděl jsem všechny jejich otázky. Nebyl jsem zatčen ani obviněn. Rád bych také upozornil na to, že pozitivní testy měli další tři jamajští atleti, s nimiž jsem neměl nic společného a ani je neznám," zmínil Kanaďan výškaře Demara Robinsona a diskaře Travese Smickleho a Allison Randallovou.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články