Hlavní obsah

Feofanovová vypadla v kvalifikaci, ale zachránila Isinbajevovou. Půjčila jí tyč

Moskva

Bývalá světová rekordmanka a mistryně světa ve skoku o tyči Světlana Feofanovová neprošla na ruském šampionátu kvalifikací, zachránila však svou velkou rivalku Jelenu Isinbajevovou. Nejlepší tyčkařka historie s kvalifikací vůbec nepočítala a neměla tyče na nižší výšky. Po prvním neúspěšném pokusu na 410 centimetrech požádala Feofanovovou o půjčení tyče a kvalifikační limit skočila.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Ruská tyčkařka Jelena Isinbajevová.

Článek

"Zjistila jsem, že bude kvalifikace, až dvě hodiny před jejím začátkem. Mysleli jsme, že bude rovnou finále, tak jsme přiletěli včera večer. Navíc náš let několikrát odložili," líčila po pondělních nečekaných problémech držitelka světového rekordu 506 cm. "Ještěže jsem přišla na stadión, jinak jsem mohla kvalifikaci propásnout a všichni by říkali, že jsem odmítla skákat kvalifikaci," konstatovala dvojnásobná olympijská vítězka.

"Měla jsem jen tvrdší tyče, s kterými bych si na krátký rozběh netroufla. Naštěstí mi Světlana půjčila svou tyč. Moc jí za to děkuji. Škoda, že jí to nevyšlo," uvedla Isinbajevová.

Vedle mistryně světa z roku 2003 Feofanovové neprošla do finále ani Taťána Polnovová, která se zranila a opustila stadión v slzách. Samotný boj o ruský titul pak ovládla Isinbajevová, třebaže měla v zápisu jen dva zdařené a celkem šest nezdařených pokusů. Napodruhé zdolala 460 cm, už jako jistá vítězka přeskočila napotřetí 475 a třikrát shodila 485.

Reklama

Související témata: